Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo nadaljeval po ustaljenih tirnicah. Po ledeniškem veleslalomskem uvodu se bodo alpske smučarke ustavile na skrajnem severu Evrope, kjer bo v Leviju tradicionalna prva slalomska preizkušnja. Slovenijo bodo zastopali trije smučarji, in sicer jutri Tina Maze ter pojutrišnjem Matic Skube in Miha Kürner.

Tina Maze je sezono v Söldnu začela slabše od napovedi. Posledično čuti več pritiska, a je na Finskem precej manj medijsko oblegana kot na številnih drugih klasičnih evropskih prizoriščih svetovnega pokala. Podobno zgodbo je doživljala lani, ko je po spodletelem uvodu v Leviju zasedla tretje mesto. Izkazalo se je, da je bila to njena daleč najboljša uvrstitev v sezoni.

Slalom je disciplina, ki se ji je Črnjanka pred začetkom poolimpijske sezone najbolj posvečala. V njej je v minuli sezoni izgubila stik z najboljšimi, tekmice pa so ji posledično ušle v skupnem seštevku svetovnega pokala. »Veliko časa in energije smo posvetili preizkušanju opreme. Lahko rečem, da se na slalomskih smučeh počutim bolje v primerjavi z lansko sezono. Največjo spremembo občutim pri smučarskem čevlju, s katerim sem imela v minuli zimi največ težav,« pravi Tina Maze.

Ker ekipa Tine Maze ni želela ničesar prepustiti naključju, se je na Finsko odpravila že teden dni pred tekmo. Zaradi dobrih poznanstev z upokojeno finsko smučarko Tanjo Poutiainen je imela Korošica možnost trenirati na tekmovalni progi. Dobila je občutek, ki ji vliva samozavest in ki ga potrebuje. Od nekdaj je namreč tekmovalka, ki na tekmi ne napade na polno, če pred tem na tekmovalni podlagi ne naredi nekaj zavojev. To je bil eden razlogov slabšega tekmovalnega nastopa v Söldnu, na katerega se sicer nikoli ni izgovarjala.

»Razmere na Finskem so zelo spremenljive. Od sobote so se temperature gibale med minus 14 in plus tremi stopinjami Celzija. Kljub temu moram pohvaliti tekmovalno snežno podlago, ki je zelo dobro pripravljena,« je včeraj sporočil vodja najboljše individualne slovenske ekipe Andrea Massi. »Vedno sem optimističen in takšen sem tudi pred slalomom v Leviju. Kam pa bi prišli, če ne bi optimistično zrli v svet?« je nadaljeval Massi ter pristavil, da ga veseli, da je afera Vanessa Mae dobila epilog, saj se sam zavzema za zelo stroge kazni za goljufe ter dopinške prekrškarje.

»Vsi v ekipi smo tako skoncentrirani na sobotno preizkušnjo, da nam misli še ne uhajajo proti Severni Ameriki. Delamo korak za korakom. Ne glede na to, kakšen bo slalomski izplen na Finskem, bomo takoj po tekmi začeli razmišljati o naslednjih izzivih,« je še sporočil Massi. Ekipa Tine Maze se bo namreč že v nedeljo odpravila na pot, ki bo prek Züricha nekoliko daljša, kot bi bila z neposredno povezavo s finskega severa.

Ena in edina favoritka za mali slalomski kristalni globus je ameriška najstnica Mikaela Shiffrin. Olimpijska in svetovna prvakinja bo podvig napadla tretjič. Američanka je na uvodnem veleslalomu v Söldnu z zmago pokazala, da je izvrstno pripravljena na nove izzive, zato bo samozavestno smučarko težko ustaviti. Po dolgih letih med slalomsko elito ne bo Marlies Schild, po številu zmag svetovnega pokala najboljše slalomistke vseh časov, ki je pred začetkom sezone oznanila konec kariere.

Tudi v moški konkurenci je favorit za slalomski kristalni globus le eden. Sliši na ime Marcel Hirscher. Njegov največji izzivalec naj bi bil Nemec Felix Neureuther (lani je za Avstrijcem zaostal za le 15 točk), pričakovati pa gre napad mladega vala, ki mu bo poveljeval Norvežan Henrik Kristoffersen. Slovenski ljubitelji alpskega smučanja bodo pogrešali Mitjo Valenčiča, zato bo pritisk na mlajše smučarje še večji.