Stečajni upravitelj SCT Leon Benigar Tošič je vložil predlog za začetek postopka osebnega stečaja Ivana Zidarja, nekdanjega prvega moža nekoč največjega domačega gradbinca.

Benigar Tošič je včeraj potrdil, da se je za to odločil »kot predstavnik družbe v stečaju, ki terja plačilo za povzročeno premoženjsko škodo v času, ko je bil Zidar predsednik uprave«. V tožbi je škodo ocenil na 8,5 milijona evrov. A upraviteljev manever bi se lahko v najslabšem primeru izkazal tudi za dvorezni meč. Prav s pomočjo osebnega stečaja bi se namreč lahko Zidar rešil bolj ali manj vseh dolgov. To bi mu vsaj v teoriji lahko uspelo, če bi sodišče ugodilo njegovemu predlogu za odpust obveznosti.

Za Benigarja Tošiča ni dvoma. »V primeru osebnega stečaja bo bistveno lažje uveljavljati odškodninske zahtevke do Ivana Zidarja, saj se bodo terjatve prijavile v stečajni postopek, zato ne bo treba vlagati tožb,« je poudaril. Poleg tega, da bi s tem Zidarjevo premoženje avtomatično padlo v stečajno maso, bi bili s tem – tako Benigar Tošič – upnikom SCT prihranjeni visoki stroški za sodne takse in odvetnike. »To je za SCT racionalnejša rešitev,« opozarja upravitelj. Toda predlog za Zidarjev osebni stečaj skriva v sebi najmanj eno past. Nekdanji absolutni vladar slovenskega gradbeništva bi se lahko v njem s pomočjo instituta obveznosti opral vseh dolgov.

Kaj Zidarju (še) preprečuje odpust dolgov

Od tega loči Zidarja najmanj ena ovira. To so njegovi sodni postopki. Insolvenčna zakonodaja namreč odpusta obveznosti ne dovoljuje v primeru, če je bil stečajni dolžnik pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje proti premoženju ali gospodarstvu, ki še ni izbrisano. Res je, da si Zidar učinkovito kupuje čas. Ker se sojenj zaradi domnevno slabega zdravstvenega stanja že leto dni ne more udeleževati, se postopki v zadevah, ki mu jih očita tožilstvo, nadaljujejo zgolj zoper druge obdolžene.

A Zidarjeva največja težava je zadeva Čista lopata. V njej je bil v začetku lanskega leta zaradi dajanja daril tudi pravnomočno obsojen na štirinajst mesecev zapora. Kazni verjetno nikoli ne bo začel prestajati. Njena izvršitev bo tako zastarala v začetku leta 2019, kar posledično pomeni, da bo izbrisana leta 2024. V tem primeru Zidar ne bo ujel najdaljšega možnega roka za preizkus, ki ga pri odpustu obveznosti določi sodišče. To pa bi se lahko spremenilo v primeru, če bi se Zidar v kratkem vendarle odločil oditi v zapor. »Če bi obstajala možnost za odpust obveznosti, bi Zidar že sam predlagal stečaj,« zatrjuje Benigar Tošič. Eden od Zidarjevih odvetnikov Dušan Korošec za vložitev predloga za osebni stečaj včeraj ni vedel, zato ga ni želel komentirati.

Kam je izginila Zidarjeva gotovina?

Spet drugo vprašanje je, koliko premoženja bo sploh ostalo v morebitni osebni Zidarjevi stečajni masi. Najmanj dve nepremičnini je že leta 2012 zaščitil z zemljiškim dolgom in nato prenesel na soprogo Vincencijo Zidar. Lastništvo ostankov SCT na čelu s Tovarno kovinske opreme iz Murske Sobote je prenesel na podjetje nabiralnik iz Združenih arabskih emiratov. Tega naj bi kot fizična oseba obvladoval prek Britanskih Deviških otokov. A dokumentov, ki bi to dokazovali, morebitnemu upravitelju Zidarjevega stečaja skoraj zagotovo ne bo uspelo dobiti. Poleg tega lahko Zidar delež v podjetju iz Emiratov kadar koli prenese na novo slamnato osebo.

Še manj je jasno, kam je izginilo gotovina, s katero je v zadnjih letih po ugotovitvah preiskovalcev na veliko operiral Zidar. Po naših podatkih sta tako samo v letih 2006 in 2007, ko je bil SCT še glavni izvajalec del na domačem avtocestnem križu, na svoje račune v Sloveniji skupaj položila za skoraj 850.000 evrov gotovine. To sta počela v enakem časovnem zaporedju. Samo v juniju in juliju 2007 je Zidar sedemkrat položil po 10.000 evrov denarja. Med majem in junijem istega leta pa je Zidarjeva soproga opravila petnajst pologov po 12.000 evrov. Ta denar naj bi po oceni tožilstva zakonca Zidar prejela iz Avstrije, kamor naj bi ga pred tem nakazoval SCT in to utemeljeval s fiktivnimi svetovalnimi storitvami. Z računov pri celovški Hypo Alpe Adria Bank naj bi ga dvigoval Andrej Kranjc, ki naj bi bil po ugotovitvah preiskovalcev le slamnata oseba. Sojenje zaradi oškodovanja SCT pri teh poslih se je začelo že lani, tožilstvo pa je obtožnico vložilo zoper dva nekdanja vodilna v SCT: Zidarja in Jožeta Prostorja.