Gradnja islamskega versko-kulturnega centra zamuja približno dva meseca, je ob včerajšnjem obisku gradbišča skupaj z ameriškim veleposlanikom Josephom A. Mussomelijem priznal mufti Nedžad Grabus. Islamska skupnost je sprva predvidevala, da bo projekt stal 12 milijonov evrov, a se je izkazalo, da bo dražji. Zaradi podražitve trenutno pripravljajo optimizacijo in racionalizacijo projekta. Šele ko bo ta končana, bo mufti imel podatek, koliko jih bo na koncu stal center.

Islamska skupnost v tem trenutku še ni izbrala gradbenega podjetja, ki bo gradilo center. V igri so še trije gradbinci, med katerimi bo skupnost po nasvetu strokovnjakov iz družbe Elea iC izbrala tistega, ki je sposoben izpeljati tako velik projekt in bo ponudil korektno ceno, je poudaril Grabus. »Upamo, da bomo postopke končali v tem mesecu in v začetku decembra nadaljevali gradnjo,« je napovedal mufti. Omenil je tudi, da mora islamska skupnost dokupiti še približno 312 kvadratnih metrov veliko zemljišče, po katerem bo šla dovozna cesta od Parmove ulice, ki jo bo nato morala brezplačno predati Mestni občini Ljubljana. Grabus je dejal, da bo ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ki je lastnik zemljišča, danes objavilo, koliko stane.

Spomnimo, islamski skupnosti je posojilo za nakup zemljišča za center pomagal odplačati katarski emir, ki bo prav tako sofinanciral del gradnje. Po Grabusovih besedah ima islamska skupnost zagotovljenih 50 odstotkov predvidoma potrebnih sredstev, a o končnih številkah ni želel govoriti. »Verjetno bomo gradili fazno, kar pomeni, da bomo najprej zgradili vse pod zemljo in džamijo, za naprej pa bomo videli,« je napovedal Grabus. vbr