Gospa Rhodes, ustanoviteljica prvega podjetja za organiziranje zabav ob ločitvah, ponuja različne pakete. Sveže ločenim in njihovim prijateljem omogoči vstope v lasvegaške klube, golf igrišča ali obiske striptizet. Cene paketov s pomenljivimi imeni Komaj preživel, Samozadosten in Imam vse se gibljejo od 1000 do 4800 dolarjev.

Tudi slaščičarne so odkrile, da so ločitve lahko izredno dober posel. Kot za med gredo tematske torte, ki se dotikajo ločitev. Lastnica Beatriz Otero je dejala, da je nekoč naredila torto za naročnika, ki si je želel, da na njej piše: »Končno svoboden, grem na golf.« Na neki drugi pa je oblikovala figurici ženina in neveste, ki svojega nekdanjega moža za nogo vleče proti smetem. Priljubljene so tudi okrasitve, v okviru katerih ženina poje aligator, ali pa razkosan plava v jacuzziju. »Zveze znajo biti grenke, zato jim lahko pomagam le tako, da jim spečem nekaj sladkega,« je pojasnil Oterova. Torte ob ločitvi stanejo okoli 70 dolarjev.

Hotel za ločitve zadeve uredi v treh dneh

Na Nizozemskem obstaja podjetje, ki ločenim zakoncem omogoča proslavitev ločitve skupaj. Divorce Hotel ali Ločitveni hotel zakoncem v postopku ločitve ponuja sobe po 4000 evrov. V hotel morajo prispeti v petek, čez vikend pa se sestanejo z odvetnikom, ki deluje kot mediator. V nedeljo hotel zapustijo ločeni. Ustanovitelj podjetja je Jim Halfens, ki je prepričan, da bi ločitve morale biti hitre in ne predrage. »Prepričani smo, da bi se ljudje, ki se odločijo za ločitev, radi razšli brez sporov, ki bodo trajali še nekaj let,« je pojasnil lastnik. Hotel ima na Nizozemskem šest podružnic, eno pa so odprli tudi v New Yorku.

Psihologinja Robin Deutsch meni, da bi morali posel, ki na nek način slavi ločitve, pozdraviti. »Rast podjetij, ki kot tržno nišo vidijo ločitve, pomeni, da ljudje hočejo svojo izgubo priznati z nekim ritualom,« je pojasnila. »Veliko ljudi se na takšen način sprosti,« je še dodala in omenila par, ki je v njeni pisarni svoj razhod proslavil tako, da je negiral poročne zaobljube.