Izbruh okužbe je bil ugotovljen v času jesenskih počitnic

Prvi znaki okužb so se pojavili 16. oktobra, izbruh okužbe pa je bil ugotovljen v času jesenskih počitnic, je STA pisno pojasnila predstojnica območne enote NIJZ Ravne na Koroškem Neda Hudopisk. Slednja navaja, da je kraj okužbe Druga Osnovna šola v Slovenj Gradcu, saj so oboleli locirani na to šolo. O okužbi sicer danes poroča časnik Večer.

"Po opravljenih anketah in poizvedovanjih menimo, da so otroci, ki so zbolevali v času pred počitnicami z znaki driske, bruhanja, povišane temperature, krči, splošno slabostjo, glavobolom in drugimi znaki med seboj epidemiološko povezani, in sicer z gotovostjo z lokacijo okužbe in verjetno z živilom, ki pa ni dokazano," pojasnjuje Hudopiskova.

Točen vir okužbe ni znan

Točen vir okužbe tako ni znan. Izbruh je bil namreč ugotovljen v času jesenskih počitnic, vzorcev živil pa ni bilo mogoče odvzeti, saj šolska kuhinja v tem času ni obratovala. Vzorci brisov na snažnost in ciljanih brisov na salmonele so bili vsi negativni, poudarja Hudopiskova.

Medtem so v šoli po njenih navedbah izvedli in še izvajajo različne ukrepe, med katere spadajo kontrole zdravstvenega stanja zaposlenih oseb na šoli, čiščenje in razkuževanje prostorov, anketiranje, aktivno iskanje primerov, kontrola oz. testiranje bolnikov, odvzem brisov na snažnost, odvzem brisov na salmonelo, posnetek stanja v kuhinji šole, medresorsko sodelovanje, svetovanje, zdravstvena vzgoja, usposabljanje, posredovanje navodil in drugi ukrepi.

Ravnateljica: Sledimo vsem navodilom NIJZ in inšpekcijskih služb

Tudi ravnateljica Druge osnovne šole Slovenj Gradec Nada Duler je danes za STA pojasnila, da so takoj ob prvih informacijah NIJZ izvedli vse potrebne ukrepe že med počitnicami, šolska kuhinja, kjer bakterije z brisi niso našli, pa nemoteno obratuje od prvega dne po počitnicah, to je od 3. novembra naprej. Še vedno po njenih besedah sledijo vsem navodilom NIJZ in inšpekcijskih služb, pri čemer upa, da bodo pristojni razjasnili okoliščine in da bodo na šoli vedeli "pri čem so".

Ob tem pravi, da se je očitno pojavila kombinacija več nesrečnih dogodkov, saj je v jesenskem času tudi po podatkih zdravstvenih služb veliko trebušnih oboljenj in viroz, zato ob prvih znakih po njenih besedah tudi nihče ni posumil na možnosti okužb s salmonelo.

Kosila v šolski kuhinji kuhajo za 330 uporabnikov, več kot 530 otrok dobi malico in po besedah ravnateljice nihče ni odjavil obroka. Še vedno pa se po navodilih pristojnih dva od zaposlenih, pri katerih je bila potrjena okužba s salmonelo in ki sta v stiku s šolsko prehrano, ne smeta vrniti na delo.

V kratkem času že druga množična okužba s salmonelo na Koroškem

To je v kratkem času že druga množična okužba s salmonelo na Koroškem. Sredi poletja se je po ugotovitvah pristojnih več kot 40 ljudi potrjeno okužilo s salmonelo v mehiški restavraciji Saloon v bližini Slovenj Gradca, ki je bila zato nekaj časa zaprta.

Uprava za varno hrano sicer ob pregledu restavracije bakterije tam ni našla, je pa ugotovila druge pomanjkljivosti in fekalno onesnaženje vode. Kot navaja časnik Večer, kljub temu za epidemiologe Nacionalnega inštituta za javno zdravje ni bilo dvoma o tem, da je vir okužbe bila ta restavracija, saj je vsem, ki so imeli potrjeno okužbo, bilo skupno to, da so v času med 26. julijem in 3. avgustom jedli v tej restavraciji.