Ponoči kontakta z laboratorijem nekaj časa zaradi gibanja tako kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko kot sonde Rosetta, s katere se je Philae spustil na komet, ni bilo. Laboratorij zaradi tega občasno ni imel kontakta s sondo, ki nato pošilja signal na Zemljo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V sredo je prvič v zgodovini raziskovanja vesolja uspel pristanek na kometu, na kratko poimenovanem kar Čuri. Pri tem je prišlo do nekaj težav, saj se dve harpuni za pritrditev laboratorija na komet nista sprožili. Po prvem pristanku se je Philae tako vnovič dvignil, nato pa spet pristal.

Ostal je na kometu

Predstavnik nadzornega centra agencije ESA Paolo Ferri je danes menil, da bo Philae kljub temu ostal na kometu. Kot je še dejal, so že v prvih urah po pristanku zbrali nekaj pomembnih podatkov, vključno s fotografijami.

Zgodovinski pristanek na kometu s premerom nekaj več kot štiri kilometre je potekal več kot 510 milijonov kilometrov stran od Zemlje. Laboratorij Philae, ki vsebuje deset instrumentov za preučevanje fizičnih in kemičnih lastnosti kometa, je pristajal sedem ur, potem ko se je dopoldne ločil od Rosette.

Posnetek pristanka si lahko pogledate spodaj, sicer pa naj bi se ponovni prenos v živo začel okoli 14. ure danes.

Po včerajšnjem uspehu je bila ogromno pohval deležna ameriška vesoljska agencija Nasa, ki je uporabnikom prijazno pojasnjevala, da je neverjeten podvig pristanka na kometu uspel ESI in ne njim. So pa dodali, da imajo tri instrumente na Rosetti. Opravičila Nase na Twitterju si lahko preberete TUKAJ.