»Voda se počasi umika, a je tudi dotok tako velik, da se stanje tako rekoč ne spreminja,« je povedal namestnik poveljnika civilne zaščite Ilirska Bistrica Luka Špiler. Na terenu je bilo nekaj več kot sto gasilcev, ilirskobistriškim so priskočili na pomoč tudi kolegi s Krasa in Obale, pa tudi trideset vojakov. »Trudimo se izčrpavati vodo iz poplavljenih kleti, a jih ves čas spet zaliva. Tam, kjer je bilo mogoče, smo postavili pregrade s protipoplavnimi vrečami. Bivalni deli prostorov zaenkrat niso ogroženi, zato evakuacija ni predvidena,« je povedal sogovornik in dodal, da ravno pričakujejo pošiljko dodatnih črpalk in 5000 vreč.

Razmere so se medtem čez dan nekoliko umirile v Ilirski Bistrici, kjer se je ponoči ponovno razlila reka Reka, katere gladina je bila včeraj samo 20 centimetrov nižja kot ob zadnjih poplavah pred nekaj dnevi. V vasi Jasen so medtem gasilci morali zaščititi zemeljski plaz, ki ogroža en objekt, ki pa na srečo ni naseljen. Po besedah Špilerja si ga bo danes ogledal tudi geolog.

»Vsi držimo pesti, da bi nehalo deževati, saj so nove padavine najhujše, kar nas zdaj lahko doleti. Vremenoslovci jih napovedujejo, a upamo, da vsaj ne bo preobilnih, saj se bo sicer gladina vode še dvignila.« Tudi Martina je bila pozno popoldne slišati izčrpana: »To se nam letos dogaja že drugič.«