Zanimivo je, da moramo hoditi v avtošolo, če hočemo voziti avto, nihče pa ne preverja znanja, potrebnega za vzgojo otrok. Obstajajo različna priporočila, med njimi tudi naslednjih šest.

Ne popuščaj!

Dobri starši spodbujajo rast in razvoj otrok na telesnem, duševnem in duhovnem nivoju. Otroke navdihujejo, jih imajo radi in jim skušajo biti dober zgled, ne da bi zato popuščali, ko gre za ključna pravila in temeljne vrednote. Učenje dopolnjujejo z igro in bogatijo z opazovanjem narave.

Pohvali!

Zavzeti roditelji skrbijo za priznavanje, spoštovanje in spodbujanje dobrih medosebnih odnosov. Znajo in zmorejo utišati svoj ego in stopiti v ozadje, kadar je to potrebno oziroma koristno. Prizadevajo si za vzajemno zaupanje, bližino, naklonjenost, prijaznost in spoštovanje. Ustvarjajo okolje, v katerem se vsakdo lahko počuti sprejetega, dobrodošlega in zaželenega.

Določi jasne meje!

V življenju se vedno srečujemo z mejami, ki nam jih postavlja okolica. Tudi otroku je treba postaviti jasne meje, oblikovati razumljiva pravila ter poskrbeti za izpolnjevanje danih obljub. Pri tem se morajo starši zavedati, da vse to lahko zahtevajo samo, če se vsega, kar zahtevajo od otrok, držijo tudi sami.

Zdrav razum pri učinkovitosti!

Učinkovitost in uspešnost običajno starši smatrajo za pomembni vrlini, a naj ju obravnavajo s kančkom zdravega razuma in ju ne zahtevajo vedno in povsod, za vsako ceno. Redno in zavzeto naj spremljajo prizadevanja in napore pa tudi želje, načrte in cilje svojih otrok ter se z njimi veselijo slehernega dosežka. Zavedajo naj se, da je prvi korak praviloma najtežji in da vsaka stopinja na poti v pravo smer šteje.

Vsaka naloga je vredna pozornosti!

Zanesljivost in predanost. V vse, za kar se otroci odločijo oziroma česar se lotijo, vtkejo kanček lastnega jaza. Zavedajo naj se, da je vsako delo ali naloga častna in vredna pozornosti.

Spodbujanje in razumevanje!

Čeprav se vsi starši zavedajo, da je vsak otrok drugačen, pa se še vse prevečkrat dogaja, da ga v vnemi, da bi bil njihov otrok kar najboljši in najuspešnejši, primerjajo z drugimi. Dobri starši tega ne delajo, temveč skušajo poiskati tisto, kar bo nadobudnežem pomagalo, da bodo uspešni in veseli pri opravljanju svojih nalog. nr