Znanstveniki so na virus naleteli po naključju, ko so opravljali študijo o mikrobih v človeškem grlu. V brisih so nepričakovano naleteli na sledi virusa ATCV-1 v genskem zapisu prostovoljcev. Od 92 zdravih odraslih, ki so sodelovali v študiji, je skoraj 44 odstotkov imelo omenjeni virus, so pojasnili avtorji.

Prostovoljci, okuženi z virusom, so se v povprečju za 10 odstotkov slabše odrezali na inteligenčnih testih kot tisti, ki niso bili okuženi z omenjenim virusom. Slednji naj bi vplival na zmanjšanje kognitivne sposobnosti. In čeprav so virus odkrili v sladkovodnih ekosistemih, nikjer ni bilo točno določeno, da so se z njim okužili samo plavalci ali ribiči.

Raziskovalci so nato preizkusili, če virus na podoben način vpliva tudi na miši. Slednjim so med hrano pomešali zelene alge, ki so prenašalke virusa, in nato opravili več testov. Okužene miši so potrebovale 10 odstotkov več časa kot neokužene, da so našle pot iz labirinta. Prav tako so porabile 20 odstotkov manj časa za raziskovanje novih predmetov v primerjavi z neokuženimi, so še ugotovili raziskovalci.

Zanimivo je, da se virus prenaša z rastlin na človeka. Eden izmed raziskovalcev profesor James L. Van Etten z univerze v Nebraski meni, da virus prenašajo drugi mikroorganizmi. »Ti pa omenjeni virus vnesejo v človeško telo,« je pojasnil.