Nekateri strokovnjaki novo obsedenost z zdravo prehrano označujejo kot orthorexio nervoso, ki uradno še ni priznana kot motnja prehranjevanja. Posamezniki z omenjeno motnjo kažejo znake dveh motenj: obsesivno kompulzivnega vedenja in anoreksije. Raziskovalci v Koloradu so zato v glasilu Psychosomatics v začetku letošnjega leta sestavili smernice, po katerih lahko zdravniki lažje ugotovijo, ali njihov bolnik trpi za omenjeno motnjo prehranjevanja.

»Ljudje so podhranjeni zato, ker pazijo, kaj jejo, in ne zato, ker bi zmanjševali vnos hrane v telo,« je pojasnil psiholog na univerzi v Severnem Koloradu, Thomas Dunn, eden izmed avtorjev smernic za določanje nove motnje prehranjevanja. »To ne počnejo, da bi shujšali, temveč, da bi postali bolj zdravi. Svoje prepričanje pripeljejo do ekstrema – podobno kot pri drugih duševnih motnjah,« je še dodal.

Ortoreksijo zdravijo kot obsesivno kompulzivno motnjo

Ljudje, obsedeni z zdravo prehrano, dnevno porabijo tudi tri ali štiri ure za prebiranje o zdravi prehrani in pripravljanje obrokov. Pogosto pa imajo tudi slabo vest, če pojejo nekaj nezdravega. Obsedenost z zdravo prehrano vodi do neravnovesja v telesu in vpliva tudi na normalno funkcioniranje v vsakdanjem življenju.

Nekateri specialisti se pri bolnikih z ortoreksijo odločajo za zdravljenje, podobno v primeru obsesivno kompulzivne motnje. »Ljudje ne verjamejo, da je prehranjevanje z zdravo prehrano lahko motnja,« je pojasnila Kimberly Quinlan, direktorica klinike OCD Center v Los Angelesu.

Strokovnjaki so v znanstvenem članku kot primer navedli zgodbo 24-letne Američanke Jordan Younger, ki je lani začela pisati blog o svoji veganski dieti. Ta ji je kmalu vzela ogromno časa. »Zbudila sem se panična in se spraševala, kaj bom danes jedla. Obiskovala sem restavracije, kjer prodajajo sveže stisnjene sadne in zelenjavne sokove, trgovine z organsko prehrano in cel dan porabila samo za sestavljanje jedilnika. Ko je vse skupaj postalo nevzdržno, sem ugotovila, da si moram poiskati pomoč,« je pojasnila Youngerjeva. Z dieto je izgubila 10 kilogramov, njena koža se je obarvala oranžno, izgubila je menstruacijo. Po obisku specialista za motnje prehranjevanja in nutricionista je začela s terapijo. Ko je začela jesti normalno hrano – izogiba se samo industrijsko predelanim živilom – se je ponovno zredila, njena koža je postala normalne rožnate barve, okrepili pa so se ji tudi lasje.