»Najprej bi se ob tej priložnosti zahvalil ženi Renati, ker skrbi, da nisem lačen. Potem staršem, ker razumejo, da sem prekinil študij. Pa tašči in tastu, ker dopustita, da se mi od utrujenosti včasih ne ljubi pokositi trave,« je Luka Mezgec v njegovem značilnem šaljivem tonu začel svoj zahvalni nagovor ob prejemu priznanja kolesar leta na večeru zvezd. S čustveno govornico Tanjo Žakelj sta bila tudi po tej plati zvezdi večera. Ob vsakem takem letnem srečanju je zanimivo tudi zakulisje. Prva tema je z vrha. Tokrat se je prvič zgodilo, da je priznanja pomagal deliti predstavnik OKS. V ogenj so poslali podpredsednika Bogdana Gabrovca. Naključno, da tik pred volitvami za šefa OKS?

Edini, ki (znova) ni prišel po kristalno lovoriko, je Simon Špilak. Akcij kolesarske zveze (državno prvenstvo, reprezentanca, domače dirke) se ne udeležuje. S tem je imel tudi malo možnosti, da bi se člani predsedstva KZS, ki z glasovanjem podeljujejo priznanja, nagnili njemu v prid za kolesarja leta, čeprav je najvišje na lestvici svetovnega niza WT. To sicer ne zmanjšuje lesketa lovorike Luke Mezgeca. Neposredne primerjave z dirk med kamniškim sprinterjem in prekmurskim specialistom za etapne dirke ni. So le točke, le te pa bodo vsaj do reforme UCI leta 2017 naklonjene etapnim mojstrom. Niso pa samo točke, tudi denar. Predsedstvo KZS se je pred to sezono domislilo inovativne formule za motiviranje elite. Za osmerico iz profesionalnih tujih ekip so navili višino tekmovalne licence na 792 evrov (!) in je veljala kot zavarovanje in kavcija. Za udeležbo na državnem prvenstvu so povrnili 175 evrov, za nastop na svetovnem prvenstvu (če bi bil vabljen) 175 evrov, za udeležbo na novinarski konferenci pred SP in večeru zvezd pa je bila tarifa 75 evrov. Le pri Špilaku se tovrstna motivacija izsiljevalnih metod ni prijela.

Jure Kocjan, dobitnik priznanja za zmago v seštevku točkovanja niza vseh največjih ameriških dirk, ni sodil v ta krog »bogatašev«, saj je vozil za ameriško kontinentalno ekipo SmartStop. V višini pogodbe za sendvič in kokakolo, kot je pripomnil. »Saj druge možnosti niti nisem imel. Ob tem sem bil kot evropski kolesar še predrag zaradi poletov čez lužo. Za konec te sezone so mi kot nagrado prepustili dve tekmovalni kolesi. Da bom imel za čevlje za otroke, so dejali. Zdaj sem seveda podpisal boljšo pogodbo,« je povedal Kocjan ter po koncu prireditve ugotovil, da so ga na parkirišču na ljubljanskem gradu še oglobili kot še mnoge druge. Da bo evro več v proračunu MO Ljubljana. Tudi za žensko ekipo BTC City Ljubljana, ki je v krstni sezoni končala na 16. mestu ekipne razvrstitve lestvice UCI. Če je predstavnica ekipe Maja Oven, direktorica marketinga v tem podjetju, ponosno prejela kristal, je spiritus movens Gorazd Penko vse spremljal iz ozadja. »Vse najboljše kolesarke bodo ostale pri nas. Zadovoljne so. In dobivamo nove ponudbe vsak dan, a niso zanimive. Bi pa kakšno dobro vsekakor vzeli, če bi finančno zmogli,« je sestavo ekipe, tudi za Giro Rosa s prologom v Ljubljani s startom na Kongresnem trgu in etapo Kamnik–BTC, razkril Penko in potem ob ugibanju o okrepitvah priznal, da se zanima za svetovno podprvakinjo v kronometru Ukrajinko Ano Solovej.

Za Miha Halzerja, nagrajenega za zgodovinsko prvo moško zmago v nizu dirk MTB svetovnega pokala UCI, teče prelomno obdobje. Potem ko je maja slavil v češkem Novem Mestu, je Mednarodni olimpijski komite zavrnil možnost, da bi bil sprinterski kros na izpadanje v programu olimpijskih iger v Riu, UCI pa je zatem to njegovo disciplino kar črtal s programa svetovnega pokala za 2015. Halzerjev novi izziv je cesta. Dogovarjal se je za poskusno obdobje v Adria Mobilu, a je prišlo do vrnitve Marka Kumpa. »Sem še vedno pripravljen, suh, treniram. Želel bi priložnost, da poskusim,« še tiho upa Halzer, po mnogih plateh podoben Mezgecu. Tudi pri zahvali je bil, le krajši. Poleg Mezgeca je bil novinarsko najbolj oblegan nenagrajeni, a lanski junak večera Matej Mohorič, ki je zadnje dirke prve profesionalne sezone odpeljal z zlomljenim komolcem: »Bolelo me je, trpel sem, a zdravniki so zlom odkrili šele pri drugem pregledu,« je razkril z roko v opornici pred poldrugim mesecem okrevanja in v novi ekipi v ZDA.