O tem, kakšni so njegovi vtisi po ogledu gradbišča.

Vse skupaj je še v obsežni fazi gradnje, zato je dela še zelo veliko, za nekaj mesecev. Dobil sem poročilo vlagatelja in organizatorja o stanju pripravljenosti. Odločilni bodo naslednji štirje tedni, ko morajo biti zaradi vremena, saj se bliža zima, opravljena dela v zgornjem delu letalnice, ki je najobčutljivejši del objekta. Gre za betonska in zemeljska dela, medtem ko lahko preostala dela, povezana z inštalacijami, opravijo kadar koli. Šlo bo na tesno, a menim, da je vendarle še dovolj časa, da vse opravijo pravočasno.

O tem, ali je sploh zadovoljen s tem, kar je videl.

Odvisno od tega, kaj pričakuješ. Planica je veliko gradbišče, a trenutno so stvari v predvidenih časovnih okvirih. Prireditelji velikih tekem imajo vselej le eno leto časa za gradbene posege. V Planici smo že izgubili eno leto, a po tem, kar sem videl zdaj, nočem razmišljati o drugačnih možnostih kot le o tej, da bo finale svetovnega pokala marca prihodnje leto na letalnici v Planici.

O tem, ali je vendarle optimist.

Da. Popolnoma zaupam v ljudi, ki sem jih srečal tukaj, in njihova poročila.

O tem, ali dvomi, da bo letalnica v Planici zgrajena pravočasno.

Nisem zaskrbljen in ne bom postavljal domnev. V vsakem primeru bo finale v Planici. Tukaj imamo več možnosti. Vse je pripravljeno tako, da bomo tukaj leteli. Nisem dobil nobenega znaka, da se moramo pogovarjati o čem drugem.

O tem, kako bo potekala homologacija letalnice.

To je zadnji korak, ki ga lahko narediš tudi šele teden dni pred tekmovanjem. Letalnico gradijo z novo tehnologijo GPS, zato bo vse narejeno po najvišjih standardih, ki jih zahtevajo pravila za prirejanje tekem.

O tem, kako doživlja tekmovanja v Planici.

Planica ni le športni dogodek, ampak veliko več. Ne le za Slovenijo, je precej več kot le lokalni dogodek. Je tudi dediščina, kultura in tradicija za mednarodno športno družino. Ljudje prihajajo sem, da uživajo v poletih, je pravi festival športa in še marsikaj.

O tem, da bosta letos dve prizorišči tekem v poletih na prenovljenih in povečanih letalnicah. Januarja na Kulmu v Avstriji, marca v Planici.

Poleti so vedno vrhunec tekem v skokih. Predvčerajšnjim sem bil na Kulmu, kjer so zelo zagnani. V Avstriji je izjemno zanimanje za tekmi v poletih, ki bosta takoj po novoletni turneji, prireditev pa bo tudi generalka za svetovno prvenstvo prihodnje leto na Kulmu. Planica ima dva meseca več časa, da pripravi tekmo v poletih. Prepričan sem, da bosta oba objekta pravočasno pripravljena.

O tem, katera letalnica je po njegovem mnenju favorit za dosego svetovnega rekord: Vikersund, Kulm ali Planica.

Vse je povezano z razmerami. Letalnice so tako različne, da jih je težko primerjati. V Planici so tekme zjutraj, na Kulmu opoldne in v Vikersundu zvečer. Za rekord se mora v celoto povezati več dejavnikov, od idealnih vremenskih razmer, prave hitrosti do pripravljenosti tekmovalcev. Glede na velikost so vse tri letalnice v zelo podobnem položaju.

O tem, kako je s pripravo skakalnice v Klingenthalu, kjer se bo 21. novembra začela nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih.

Ni bojazni. Prireditelji z dvema napravama z novo finsko tehnologijo delajo sneg. Na dan ga naredijo 240 kubičnih metrov. Potrebujejo 3000 kubičnih metrov snega in 80 odstotkov je že pripravljenega. Tekmo lahko ogrozi le pretoplo vreme na dan prireditve.