Kako užaljena je bila slavna violinistka Vanessa Mae, ko je izvedela, da ne bo mogla tekmovati na prihodnjih zimskih olimpijskih igrah, nam včeraj ni uspelo izvedeti. Tajka z britanskim potnim listom je namreč včeraj od Mednarodne smučarske organizacije prejela prepoved štiriletnega nastopanja na tekmah pod njenim okriljem. Razlog so bile nepravilnosti pri izpolnitvi olimpijske norme za nastop na veleslalomu na letošnjih olimpijskih igrah v Sočiju. Včerajšnja zimska mednarodna novica dneva močno odmeva tudi na sončni strani Alp, kjer je Vanessa Mae januarja izpolnila normo za nastop v Sočiju. Posledično vrhunska umetnica čez štiri leta ne bo smela izpolniti norme za nastop na OI v Južni Koreji ne na Krvavcu ne na Šar planini.

Primer se je vlekel dolgo časa, epilog pa je Fis včeraj objavil na svoji spletni strani. Štiriletna prepoved nastopanja, ki je doletela godalko, je bila najvišja izrečena kazen šesterici »obtoženih«, med katerimi so glavno vlogo igrali Slovenci. Na seznamu so se znašli kar štirje. Vodja panoge za alpsko smučanje Vlado Makuc (sodnik na tekmovanju), Matjaž Goltez, glavni časomerilec na državnem tajskem prvenstvu na Krvavcu, in Uroš Šinkovec (starter) so prejeli enoletno prepoved delovanja na vseh dogodkih pod okriljem Fisa. Enako kazen je dobil tehnični delegat na kvalifikacijski tekmi Italijan Fabio de Cassan. Funkcionarski rekorder po kazni je bil Borut Hrobat, vodja omenjenih tekmovanj, čigar kazen je bila v primerjavi s preostalo četverico podvojena.

Komisija Fisa se je odločila za ostre kazni na podlagi zaslišanj ter julijskega poročila izvršilnega odbora Smučarske zveze Slovenije. Člani preiskovalne komisije so ugotovili, da se je 19. januarja med rezultati znašla alpska smučarka, ki na tekmi sploh ni tekmovala. Druga ugotovljena nepravilnost je bila, da je bila pri rezultatih druge tekme ena smučarka uvrščena na drugo mesto, čeprav je padla, njen rezultat pa je bil izboljšan vsaj za deset sekund. Tretja huda kršitev je bila, da je bila vsaj ena tekmovalka že na progi, potem ko je starter z zamudo sprožil štoparico.

Na četrto ugotovitev, da je bila tekmovalka z največ točkami Fisa na startu zgolj z namenom, da dvigne raven tekme, pri Fisu ne smejo biti posebej ponosni. V tem primeru bi se bilo zanimivo spotakniti ob številne Fisove tekme po svetu, na katerih tekmujejo upokojeni alpski smučarji. Aktualen je primer Andreja Jermana, nekdanjega sijajnega smukača, zadnja leta pa trenerja v slovenski reprezentanci. Tržičan je poleti oblekel tekmovalni dres na južni polobli, kar so mu omogočala pravila Fisa, s svojim nastopom pa je pripomogel k temu, da so slovenski smučarji prejeli več točk Fisa. Peta kršitev po mnenju Fisa so bile preslabe vremenske razmere. Te so sicer Vanessi Mae v pripravah na Soči prišle prav, saj je na zgodovinski veleslalomski olimpijski preizkušnji, na kateri se je Tina Maze povzpela na Olimp, lilo kot iz škafa. Fis je ugotovil še tri kršitve, ki mečejo zelo slabo luč na slovensko smučanje. To je imelo doslej v organizacijskem smislu za številne zavidljiv ugled. Uradna zaušnica je prišla ob nepravem času, ko se panoga ukvarja s finančno sanacijo.

»Primera ne bom komentiral,« nam je včeraj uvodoma dejal Vlado Makuc, ki je konec prejšnjega meseca od direktorja SZS Jurija Žureja prejel enostransko prekinitev pogodbe o zaposlitvi s trimesečnim odpovednim rokom. »Do trenutka, ko me kličete, od direktorja nisem prejel še nobenega dodatnega mnenja. Verjetno moje opravljanje funkcij do konca januarja ni sporno, kar zadeva druge stroške, pa tako in tako ni bilo načrtovano, da bi bil prisoten na terenu z ekipami,« je sklenil Makuc.