Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti kazensko ovadili nekdanjega predsednika uprave Factor banke Borisa Pesjaka in nekdanjega člana uprave Cirila Dragonjo, zaradi suma napeljevanja k storitvi kaznivega dejanja pa tudi bivšega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža.

Pesjak naj bi po ugotovitvah kriminalistov sredi leta 2010 Merkurju odobril posojilo v višini osem milijonov evrov, čeprav so ga interne strokovne službe banke pred tem izrecno opozorile na slab finančni položaj Merkurja. Kot so nam pojasnili na NPU, kjer imen ovadenih niso želeli razkriti, je bilo posojilo brez ustreznih zavarovanj, kreditna vloga pa nepopolna, vendar je uprava banke kljub temu sprejela in podpisala sklep o odobritvi posojila.

Posel so tedaj potrdili tudi člani nadzornega sveta Factor banke. NPU nekdanjih nadzornikov Factor banke sicer ni ovadila, vprašanje pa je, ali bo tožilstvo zahtevalo, da ovadba zajame še takratne nadzornike ene od najmanjših bank v državi. V času spornega posla so jo nadzirali privatizacijski mogotec Darko Horvat, eden od nekdanjih vodilnih kadrov skupine Aktiva Andrej Ručigaj, bivša finančnica ACH Vera Mihatović, bivši direktor Union Hotelov (nekdanji Grand Hotel Union) Bogdan Lipovšek, Peter Falatov z ljubljanske ekonomske fakultete ter Jožica Potočnik, finančna direktorica Debitela ter soproga sedaj že bivšega evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika. Ali je imel kdo od nadzornikov Factor banke pri odobritvi posojila Merkurju pomisleke, ali je glasoval proti odobritvi posojila, ali pa ga na seji morda ni bilo, ni znano, saj zapisniki sej nadzornih svetov niso javni.

A čeprav je posojilo uradno najel Merkur, nakelski trgovec ni bil končni prejemnik denarja. Okoli 2,4 milijona evrov je namreč končalo tudi na računih Kordeževe družbe BK Kapital, ki je bila lastnica četrtine Merfina. Posojilo Factor banke naj bi namreč Merkur posodil naprej družbi HTC Dva, ki je nekaj več kot pet milijonov evrov porabila za delno izplačilo lastnikov Merfina, preostanek pa posodila BK Kapitalu. Slednjega je tudi pred tem poslom financirala Factor banka, ki je Kordežu na dobro ime posodila sedem milijonov evrov za izvedbo menedžerskega odkupa Merkurja. S tem manevrom je Factor banka del izpostavljenosti do BK Kapitala prenesla na Merkur, vendar pa je za to plačala visoko ceno. Na eni strani je res zmanjšala izpostavljenost do BK Kapitala, vendar je na drugi strani s svojimi posojili ostala ujeta v Merkurju. Čeprav so od tega posla minila že štiri leta, je primer še daleč pred zastaranjem. Pri nekdanjih članih uprave in nadzornega sveta bank, ki so bile deležne ukrepov po zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, tako za kazniva dejanja kot tudi za odškodninsko odgovornost veljajo kar štirikrat daljši zastaralni roki.