Vršilec dolžnosti direktorja družbe Velika planina Leon Keder je optimističen. Upa, da bodo novi svetniki naklonjeni zamisli, da bi temeljito obnovili staro dvosedežnico, ki je lani izdihnila, saj so ji inšpektorji prepovedali nadaljnje obratovanje. Zato so se v družbi že pripravljali na nakup nove-stare žičnice, a jim je tudi te načrte prekrižal žled, ki je na Veliki planini povzročil ogromno škode. Slednjo so odpravljali kar štiri mesece in se morali, kot je dejal Keder, odpovedati tudi načrtovani zamenjavi dvosedežnice. Novi zamisli, da bi temeljito obnovili staro, ki bi lahko popolnoma obnovljena ob rednem vzdrževanju obratovala še deset do petnajst let, so naklonjeni tudi nadzorniki, je razložil Keder in ocenil, da bi lahko ob lepem vremenu in dobri volji svetnikov žičnico popravili in postavili še pred iztekom leta. Svetniki bodo njihovo pobudo in načrte tehtali še ta mesec.

Tiha dolina bo še naprej tiha

Smučarjem bi bila to zimo na voljo tudi obnovljena vlečnica Tama, ki se vzpenja od sredine poti med Šimnovcem in Zelenim robom do vrha planine. Žičnice v Tihi dolini ne obratujejo že nekaj let in jih to leto zagotovo še ne bodo obnavljali. Tudi na obnovo že leta zaprtega hotela Šimnovec, ki je v zasebnih rokah, to zimo še ne gre računati, ocenjuje Keder, a upa, da se bodo lastniki vendarle kmalu odločili za njegovo prodajo in bo tudi hotel kmalu ugledal boljše čase, morda celo v njihovi režiji. Do takrat pa mladim smučarjem, ki so jim obnovili vlečnico Jurček in jim nameravajo postaviti tudi zimski park, ponujajo tudi kombinacijo smučanja z namestitvijo v dolini. O tem se že dogovarjajo z osnovnimi šolami. Cen še niso povsem dorekli, a bodo zagotovo podobno okrnjene kot smučišče, je dejal vršilec dolžnost direktorja družbe Velika planina.

Jesenski rekordi

Kljub žledu in deževnemu poletju so v družbi zadovoljni z minulo poletno sezono in navdušeni nad jesenskim obiskom. »V posameznih sončnih oktobrskih koncih tedna smo prepeljali na planino tudi več kot 700 potnikov, lani kvečjemu več kot 200,« je naštel Keder in dodal, da so bili zelo dobro obiskani tudi ves prejšnji teden krompirjevih počitnic, ko so gostili zlasti veliko družin. Tem ponujajo ugodnejše družinske vstopnice po 28 evrov. V ceno je vštet prevoz z nihalko za starše in vse otroke v starosti do 18 let. In čeprav so na planini prenočitvene zmogljivosti okrnjene, to ne velja za gostinsko ponudbo. Okrepčati se je namreč mogoče tako na Zelenem robu kot Pri žičnici in Skodli.