Prispevek Slovenije v operacijah zavezništva je dragocen, igrala je pomembno vlogo v Afganistanu, še pomembnejšo pa v operaciji Kfor na Kosovu, cenim ta prispevek Slovenije k skupni varnosti, je poudaril Stoltenberg in pohvalil prizadevanja Slovenije v regiji Zahodnega Balkana.

Nato je tu, da brani in ščiti Slovenijo

Ob tem je spomnil, da je Nato tu, da brani in ščiti Slovenijo, ter izpostavil zagotavljanje varnosti v slovenskem zračnem prostoru, kar je po njegovih besedah Natov izraz solidarnosti.

Stoltenberg in Cerar sta govorila tudi o investicijah v obrambo. Slovenija namenja za investicije le dva odstotka obrambnega proračuna, kar je najslabše od vseh zaveznic in daleč od Natovega cilja, po katerem bi bilo treba za investicije namenjati 20 odstotkov obrambnega proračuna.

Generalni sekretar je izpostavil pomen večjih in boljših investicij v obrambo in opozoril, da skupna varnost ni zastonj. Na sploh je poudaril, da morajo si morajo v skladu z zavezo na septembrskem vrhu v Walesu vse zaveznice prispevati, da obrnejo trend krčenja obrambnih izdatkov.

Za obrambo dva odstotka BDP

Cerar je zatrdil, da bo Slovenija dosledno spoštovala odločitve valižanskega vrha, ki so ambiciozne, a nujne. Mednje sodi tudi zaveza, da se bodo zaveznice v desetih letih čim bolj približale cilju, po katerem bi morale za obrambo namenjati dva odstotka bruto domačega proizvoda.

Dokler bo gospodarski in finančni položaj težak, si bo vlada prizadevala, da se delež obrambnih izdatkov ne zmanjšuje še naprej. Ko se bo gospodarsko stanje izboljšalo, pa bo postopno, v skladu z možnostmi, krepila sredstva za obrambo. Že sproti pa bo ustrezno prilagodili strukturo obrambnega proračuna nujnim izzivom, ki so pred slovensko vojsko, je zagotovil premier.

Tema pogovorov je bila tudi priprava projekta bojne konice v okviru akcijskega načrta pripravljenosti, s katero bo Nato v odzivu na ukrajinsko-rusko krizo okrepil vidnost na vzhodu v Evrope. Nato sedaj pripravlja izvedbo te politične zaveze iz Walesa v praksi, a podrobnosti še niso znane. Stoltenberg je danes poudaril, da pričakuje, da bodo v projektu sodelovale vse zaveznice.

Nato ne bi smel zanemariti Zahodnega Balkana

Cerar je dejal, da je Slovenija pripravljena prispevati pošten delež k temu projektu, a dodal, da bo še treba opraviti temeljito razpravo o tem v Sloveniji, v okviru pristojnih ministrstev, na ravni vlade in s stroko.

Slovenski premier je tudi opozoril, da Nato ne bi smel zanemariti Zahodnega Balkana, ki je strateško pomembna regija. Izpostavil je pomen Natove politike odprtih vrat in napovedal, da si bo Slovenija še naprej dejavno prizadevala za vabilo Črni gori v zavezništvo v prihodnjem letu.

Cerarjev obisk pri Stoltenbergu je sploh prvi uradni obisk slovenskega premierja na sedežu Nata. Generalni sekretar je izpostavil, da zelo ceni, da je prišel Cerar na obisk tako kmalu po prevzemu položaja, kar je zanj znamenje močne zavezanosti Natu. Srečanje je označil kot »odlično«.