Gomolje orhidej so za napitke uporabljali že Rimljani, ki so menili, da je je to močan afrodiziak. Ker je bil v preteklih stoletjih salep tako priljubljen, so divje orhideje postale ogrožena vrsta in jih je sedaj prepovedano nabirati, tako da za prah salepa uporabljajo druge vrste orhidej, v Bosni denimo vrsto Orchis morio. Te prekuhajo, posušijo, zmeljejo v prah, ki ga nato vkuhajo v vročo vodi ali mleko, da nastane gost napitek, za boljši okus pa dodajo cimet ali rožno vodo. Prah salepa v Turčiji uporabljajo tudi v slaščicah ter v sladoledu. Mogoče je kupiti tudi instantni prah salepa, ki pa v večini primerov vsebuje škrob in umetno aromo.

Na vzhodu salep prodajajo ulični prodajalci, ki so jih še v začetku stoletja poznali tudi v Sarajevu, pod imenom salbdžije. Ti so napitek nosili v posebnih posodah na hrbtu. Dandanes salep največkrat prodajajo v slaščičarnah in kavarnah, predvsem v zimskih dneh.

V Vietnamu bi prepovedali toplo pivo

Uradnik vietnamskega ministrstva za industrijo in trgovino Nguyen Phu Cuong si je zadal nalogo, da bi v njegovi državi sprejeli zakon, ki bi prepovedal prodajo piva v barih in trgovinah, kjer je temperatura višja od 30 stopinj. S tem bi rad preprečil, da bi pivci pili toplo pivo. Ti pa so ogorčeni, saj so mnenja, da bi bilo potemtakem pivo mogoče piti le v klimatiziranih barih, največ Vietnamcev pa ga raje pije na ulici. Vietnamci sicer veljajo za največje ljubitelje piva v jugovzhodni Aziji, saj spijejo tri milijarde litrov piva na leto.