Ocvrt pastinak s hruškami

Potrebujemo: 6 srednje velikih pastinakov, 3 zrele hruške, 1 rdečo čebulo, 2 lista zelene solate, 2 jajci, moko, drobtine, morsko sol, sveže zmlet beli poper, olivno olje. Za solatni preliv še 75 g gorgonzole, 150 g kisle smetane, 2 žlici sladke smetane, 2 žlici limonovega soka, morsko sol, sveže zmlet beli poper, 1 žličko sesekljanega pehtrana.

Priprava: Pastinak olupimo, namažemo z oljem in položimo v pekač ter za pol ure postavimo v pečico, segreto na 180 stopinj. Medtem v en krožnik stresemo moko, v drugega drobtine, v tretjem pa razžvrkljamo jajci. Za preliv zmešamo grobo narezano gorgonzolo, smetano, sol, poper in pehtran. Pečen pastinak vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi. Medtem olupimo hruške, jih zrežemo na četrtine in odstranimo pečke. Ohlajen pastinak narežemo na podolgovate, oglate koščke. Povaljamo jih v moki, jajcih in drobtinah, razporedimo na pekač, obložen s papirjem za peko, poškropimo z oljem in porinemo v pečico za toliko časa, da se zlatorumeno zapeče. Če želimo, ga lahko ocvremo tudi na klasični način, v vročem olju. Medtem čebulo narežemo na tanke lističe, oprane solatne liste natrgamo in razdelimo na štiri krožnike. Po njih razdelimo narezane hruške in čebulo ter prelijemo s solatnim prelivom, na vrh pa naložimo ocvrt pastinak. Postrežemo kot hladno toplo predjed.