Skupina znanstvenikov iz Leipziga je odkrila, da je bil moški genetsko med Evropejci in Azijci, kar kaže, da je živel v času, preden se je človeška vrsta ločila na različne rasne skupine.

Kost je bila najdena leta 2008 v bližini reke Irtiš na zahodu Sibirije. Profesor Svante Paabo in njegovi kolegi z inštituta Max Planck iz Leipziga so o iznajdbah poročali v reviji Nature Journal.

Njihove analize so razkrile, da je okoli 50.000 oziroma 60.000 let nazaj prihajalo do križanj med modernim človekom in neandertalci. Podatki omogočajo znanstvenikom boljše razumevanje mešanja, ki se je odvijalo med predstavnikom iz Sibirije in prednikom modernega človeka.

"Človek iz Sibirije je eden najstarejših modernih predstavnikov človeka, ki so ga našli zunaj območja Srednjega vzhoda in Afrike," je dejal soavtor študije Bence Viola. Moški iz Sibirije je neposredno povezan s predniki modernega človeka.

Inštitut iz Leipziga je vodilni svetovni center za proučevanje DNA od naših prednikov. Analizirali so materiale, stare tudi do 400.000 let.

Dve drugi študiji sta letos tudi pokazali, da so imeli predniki modernega človeka s tem, ko so imeli gene neandertalca, sposobnost boljše prilagoditve na hladnejše podnebje zunaj Afrike, še navaja dpa.