Govorice o tem, kdo naj bi v filmu Oliverja Stona zaigral v vlogi Edwarda Snowdna, so se v javnosti pojavljale vse od septembra, včeraj pa so izbiro 33-letnega Josepha Gordona-Levitta tudi uradno potrdili.

Film brez političnih pritiskov

Režiser in producent Moritz Borman sta se odločila za sodelovanje z neodvisnima produkcijskima hišama, s čimer sta zagotovila produkcijo brez političnih pritiskov. »Za film je bila najpomembnejša neodvisnost, ne pa različni politični pritiski,« je v izjavi za javnost zapisal Borman.

Snowden je leta 2013 objavil na tisoče zaupnih dokumentov ameriške agencije za nacionalno varnost NSA, s tem pa povzročil zgražanje ameriške in svetovne javnosti zaradi nadzora NSA in zbiranja informacij Američanov in svetovnih voditeljev prek njihovih aktivnosti na spletu ali pa s pomočjo prisluškovanja telefonskim pogovorom.

Grozi mu več let zaporne kazni

Pred dnevi je premiero doživel že dokumentarni film Citizenfour Laure Poitras, ki prikazuje potek dogodkov od objave dokumentov do posledic, ki jih je ta prinesla s seboj. Snowden je skoraj šest tednov zatem, ko je pobegnil iz ZDA, preživel na moskovskem letališču Šeremetjevo, avgusta 2013 pa mu je Rusija odobrila azil, kar je razjezilo Američane. Letos je prejel triletno dovoljenje za bivanje, trenutno pa živi nekje v Moskvi.

V ZDA so na zveznem sodišču proti Snowdnu vložili obtožnico zaradi kraje vladne lastnine, nepooblaščene objave informacij o nacionalni obrambi in namerne objave zaupnih obveščevalnih informacij. Dve od treh točk sta vzeti iz zakona o izdaji države, vsaka od treh pa mu grozi s po desetimi leti zapora.