Ekipa Mercedes je z novo dvojno zmago na dirki formule 1 v Braziliji ponovno pisala zgodovino. Enajstič v tej sezoni sta na najvišjih dveh stopničkah stala dirkača srebrnih puščic, kar se do zdaj v zgodovini sodobne formule 1 še ni zgodilo. A ne glede na to, da so v letošnji sezoni preostali dirkači in ekipe bolj ali manj postavljeni v vlogo statistov, je bilo na asfaltu vroče. Dobesedno, saj so v prvem delu dirke najbolj trpele pnevmatike, v drugem pa živci tako pri Nemcu Nicu Rosbergu kot Britancu Lewisu Hamiltonu.

Nico Rosberg se je očitno veliko naučil od ponesrečene dirke v ZDA in tokrat ni napravil nobene napake. »Po dirki v Austinu sem si vzel nekaj dni in dobro premislil, kaj in kako moram reagirati, ko sem pod pritiskom. Dirko tam sem zapravil zaradi napačno pritisnjenega gumba na volanu. Vedel sem, da moram to pot zmagati, to je bila edina opcija. Zato sem to zmago res potreboval, da sem bom lahko bolj optimistično in samozavestno odpravil na zadnjo dirko sezone v Abu Dabi. Bolj ali manj sem imel stvari pod nadzorom, Lewis je zelo pritiskal proti koncu dirke, a to pot sem bil na to pripravljen in mu nisem dopustil niti najmanjše možnosti, da bi napadel. To mi je uspelo, zato je ta zmaga še toliko več vredna,« je bil dobro razpoložen Nico Rosberg.

Lewis Hamilton se drugega mesta ni mogel ravno preveč veseliti, kajti zmago je zapravil tudi sam. Ko je pred drugim postankom lovil Rosberga, da bi ga prehitel pri postanku v boksih, si je privoščil »izlet« s steze, kar ga je stalo debelih sedem sekund. In sanj o novi zmagi je bilo tako konec. »Moja napaka, hotel sem res odpeljati dva hitra kroga in sem očitno malce pretiraval. K sreči sem ujel dirkalnik in nadaljeval, tudi drugo mesto me še vedno pelje k novemu naslovu prvaka. Žal pa mi je, ker se mi je zmaga izmuznila zaradi take napake,« je povedal Lewis Hamilton, kateremu do naslova prvaka zdaj zadostuje tudi drugo mesto v Abu Dabiju, pod pogojem, da Rosberg na tisti dirki zmaga. Ekipa Mercedes je, poleg enajste dvojne zmage, postavila še en rekord. S prvim in drugim mestom sta njihova dirkača tridesetič letos stala na zmagovalnih stopničkah, kar je za eno uvrstitev bolje, kot je to uspelo Ferrariju v sezoni 2004.

A na rekorde v tem trenutku nihče ni veliko pomislil, saj je bila v ospredju ravno vojna živcev med Rosbergom in Hamiltonom. »Ekipa je delovala odlično, kar se vidi v dvojni zmagi. Do zadnjega ovinka je bilo vse odprto, a Nico je res naredil vse prav, Lewis pa ne. Pnevmatike so se v prvem delu dirke močno mehurile, precej smo morali paziti na varnost dirkačev, k sreči se je ta težava potem odpravila z malce nižjo temperaturo asfalta. S to zmago bo Nico odpotoval na zadnjo dirko polno motiviran, kajti zdaj je bil on tisti, ki je Lewisa prisilil v napako,« je še dodal eden od vodij Mercedesa Niki Lauda.

Tretje mesto je šlo, na veselje številnih brazilskih navijačev, domačinu Felipeju Massi (Williams). In to čeprav si je privoščil kar dve napaki. Najprej je pri prvem postanku vozil prehitro v boksih in si prislužil petsekundni postanek v boksih, ki jih je »odsedel« pri naslednjem postanku, nato pa je še zapeljal na mesto McLarna k njihovim mehanikom. »Ta dirka in tretje mesto mi veliko pomenita. Ni bilo lahko, pošteno smo se morali potruditi, da smo se veselili nove uvrstitve med najboljše tri. In to čeprav sem napravil dve napaki. Posebej druga je bila že malce smešna, zavil sem k McLarnu, ne k našim fantom, ki so me čakali eno mesto nižje. Oboji imajo bele kombinezone in sem se zmotil. K sreči to ni vplivalo na rezultat,« je bil vesel Felipe Massa.

S tem se je odločitev o letošnjem prvaku torej preselila na zadnjo dirko sezone v Abu Dabiju. Tam bodo dirkači dobili dvojne točke, pravilo, ki ga bomo zelo verjetno videli le letos, pa lahko po svoje vpliva na razplet boja med Hamiltonom in Rosbergom. 17 točk prednosti Hamiltona pred Rosbergom je lahko veliko, lahko pa ne pomeni prav nič. Tako bo formula 1 vrhunec dosegla ravno čez 14 dni.