Slovenska hokejska reprezentanca tudi na začetku sezone 2014/15 nadaljuje s prepoznavno igro, ki jo krasi vse od decembra 2010, ko je selektorsko mesto zavzel Matjaž Kopitar. V konkurenci oslabljenih Avstrijcev, Belorusov in Japoncev je Slovenija brez poraza prepričljivo osvojila tivolski turnir. V prestižni hokejski klasiki je v soboto s 3:1 premagala še Avstrijo, ki postaja redna stranka slovenskih hokejistov. Risi so na zadnjih devetih medsebojnih tekmah dobili kar osem obračunov. Izgubili so zgolj lani novembra v Innsbrucku.

Hokejska zveza je prvič po novembru 2012 spet priredila turnir v ljubljanskem Tivoliju. Pred dvema letoma, ko je za Slovenijo ob prekinitvi tekmovanja v NHL igral tudi prvi zvezdnik Anže Kopitar, so obiskovalci zapolnili dvorano do vrha, tokrat pa bi lahko v vodstvu zveze pripravili resno analizo, zakaj so tribune večinoma samevale. Ni nepomembno, da si sobotnega vrhunca med Slovenijo in Avstrijo zaradi drugih obveznosti ni ogledal niti predsednik zveze Matjaž Rakovec, ki je v tej sezoni tudi nasploh zelo redek obiskovalec klubskega dogajanja v hokeju. Selektor Kopitar je ob koncu turnirja izrazil zadovoljstvo nad prikazanim na ledeni ploskvi, kjer se je Slovenija še posebej izkazala z disciplino. Na vseh treh tekmah je prejela le dva gola, Kopitar pa je dobil vpogled v sposobnosti hokejistov, ki doslej niso igrali veliko in bi lahko kandidirali za nastop na prihodnjem svetovnem prvenstvu na Češkem.

Med branilci ostrejša konkurenca

Ob tradicionalno zanesljivih vratarjih smo po dolgem času na delu spet videli Gašperja Krošlja, ki je opazno napredoval. Izkušnje v EBEL so v stabilnega hokejista naredile Kena Ograjenška, ki to sezono igra v francoski ligi. Pod posebnim drobnogledom je bil branilec Luka Vidmar, ki je sploh prvič prejel Kopitarjevo vabilo v reprezentanco. Vidmar velja za sodobnega branilca, ki rad pogleda tudi v napad, zato je konkurenca v branilskih vrstah odslej še ostrejša. Na tem položaju ima Slovenija vsaj do prihodnjih zimskih olimpijskih iger prav gotovo dovolj kakovosti, da se lahko kosa tudi z močnejšimi reprezentancami. Kopitar je v reprezentanco v zadnjih štirih letih vnesel red in hokejiste naučil poslušnosti, kar mu prinaša uspeh. Ker je sedanja generacija na vrhuncu moči, bo veliko razočaranje, če ji spomladi v Ostravi ne bo uspelo obstati med elito svetovnega hokeja. Ob dveh zmagah na prvenstvih drugega razreda in odličnem sedmem mestu v olimpijskem Sočiju v Kopitarjevi izkaznici še vedno manjka mejnik v skupini A, kjer je na dosedanjih trinajstih tekmah v Bratislavi in Stockholmu zmagal le enkrat in obakrat izpadel v divizijo I.

O izzivih šampionata na Češkem selektor v teh dneh seveda še ni govoril, saj je prvenstvo preveč oddaljeno. Na tivolskem turnirju evropskega izziva je bil zadovoljen s pristopom igralcev, ki so se spopadali z nenavadno velikim številom poškodb ali bolezni (Anže Kuralt, Jan Urbas, Aleš Kranjc). »Ne spomnim se, kdaj smo imeli toliko težav, a fantje so turnir odigrali na spodobni ravni. Tako kot vedno so se nekateri izkazali bolj, drugi manj,« je razložil Matjaž Kopitar. Njegovi varovanci so na vseh treh tekmah najboljšo igro prikazali v drugi tretjini, v uvodnih dvajsetih minutah pa se praviloma še niso uspeli ogreti na delovno temperaturo. »Morda se sliši neumno, a deževno vreme je tako depresivno, da rabiš nekaj časa, da se zbudiš. Mar ni tako, da smo vsi bolj veseli, če je zunaj sonce?« se je retorično vprašal selektor.

Stranski učinki v Ostravi?

Reprezentanca se bo naslednjič zbrala čez dober mesec dni, ko jo čakata dve tekmi v Franciji proti tamkajšnji izbrani vrsti. Slovenija bo proti stalni članici elitnega razreda verjetno igrala v močnejši postavi kot v Tivoliju, saj bodo ligaško tekmovanje prekinili tudi v ruski KHL, kjer uspešno nastopajo Jan Muršak, Rok Tičar in Žiga Jeglič. Februarja 2015 bo reprezentanca gostovala na Dunaju ali v Innsbrucku. Moči bo merila proti Avstriji, Slovaški in Italiji, bolj ali manj pa so že znani tudi tekmeci risov pred začetkom svetovnega prvenstva. Kot kaže, ne bo nič od obiska Švedske v Ljubljani, saj bodo tri krone raje odpotovale na gostovanje v Rusijo. Slovenija se bo pred vrhuncem sezone po neuradnih informacijah tako pomerila zgolj proti nižje postavljenim reprezentancam Japonske, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, kar bi ob pomanjkanju močnih tekem lahko imelo stranske učinke v Ostravi.