Selško podjetje Lotrič Meroslovje, sicer največji meroslovni laboratorij v regiji, bronasta gazela 2012 in najboljši zaposlovalec Zlate niti 2012 med malimi podjetji, je včeraj svojo sicer 77-člansko ekipo okrepilo še s programerjem. V okviru Zaposlitvenega izziva, v katerem Zavod RS za zaposlovanje za izbrano podjetje opravi obsežen in poglobljen izbor najboljših kandidatov med brezposelnimi oziroma iskalci zaposlitve, so izmed osmih najprimernejših kandidatov, ki so izpolnili tudi nalogo podjetja, izbrali računalniškega tehnika Taja Oraniča, ki bo pri njih začel delati že v ponedeljek, zaposlen pa bo najmanj za eno leto.

Tajo Oranič, ki prihaja z Golnika, je bil pred tem dva meseca brezposeln, s programiranjem in merili pa se je ukvarjal že v preteklosti in ima štiri leta delovnih izkušenj. Zaposlitve je bil vesel, zaveda pa se odgovornosti, ki jih bo imel.

»Tajo je programer po srcu in tudi to je pretehtalo pri izbiranju med tremi finalisti. Delal bo na razvoju novih aplikacij. Do zdaj lahko našim strankam ponujamo merjenje, testiranje, preizkušanje. S prihodom Oranića začenjamo nov razvojni ciklus produkta, ki je sicer že v testni različici. A manjkal nam je nekdo, ki je osredotočen na senzoriko,« je poudaril Marko Lotrič, direktor podjetja. Zaposlitveni izziv je spoznal 23. oktobra na Dnevu odprtih vrat Zavoda RS za zaposlovanje, kjer so predstavljali rešitve, ki jih zavod ponuja za potrebe podjetij. Zavod se je na povpraševanje podjetja zelo hitro odzval in torej v dveh tednih izbor pripeljal do konca.

»Neprecenljivo se mi zdi, da je zavod opravil ključni del izbora, saj so kandidati morali opraviti psihološke in logične teste, osebnostno oceno. Poleg tega so kandidati za konec tedna izdelali še rešitev za izziv, ki smo jim ga postavili, kar se je tudi izkazalo za zelo dobro, saj so pokazali, ne le da so sposobni dobro opravljati svoje delo, pač pa so nas opozorili celo na napake, ki jih še ima naša testna različica. Zato se zahvaljujemo prav vsakemu kandidatu.«

Ob zaključku Zaposlitvenega izziva, v katerem so partnerji ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zavod za zaposlovanje, Združenje manager in Dnevnik, sta spregovorili tudi ministrica dr. Anja Kopač Mrak in Mavricija Batič, v. d. direktorice zavoda za zaposlovanje.