V zadnjih 12 urah je na območju od Notranjske do severne Primorske padlo od 70 do 80 litrov dežja na kvadratni meter, v Slovenski Istri in v osrednji Sloveniji od 30 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, drugod pa večinoma manj.

Deževje se bo danes na vzhodu nekoliko umirilo, težišče padavin se bo počasi iznad južne Slovenije tekom dneva oz. proti večeru preselilo na zahod države. V naslednjih 24 urah največjo količino padavin, tudi med 50 in 100 litri na kvadratni meter, lahko pričakujemo predvsem v zahodni polovici države in v zahodnem delu osrednje Slovenije. V južni Sloveniji lahko pričakujemo od 30 do 70 litrov padavin, drugod pa manj, je povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje.

Daljšega sušnega obdobja ni na vidiku

»Žal daljšega sušnega obdobja ni na vidiku, bo pa prekinitev padavin nastopila v nedeljo in verjetno bo v glavnem suho tudi še v ponedeljek,« je dejal Gregorčič in dodal, da se od torka naprej žal napoveduje novo jesensko deževje. Kako intenzivno bo, vremenoslovci še ne morejo napovedati, po potrebi pa bodo prebivalce pravočasno opozorili.

Vodotoki bodo še naraščali v večjem delu Slovenije, saj bo v soboto deževalo povsod. Največ padavin pa bo po Gregorčičevih besedah v zahodni, sprva pa tudi še v južni Sloveniji. Verjetno bo velika večina slovenskih vodotokov presegla tisto mejo, ko začnejo vsaj lokalno poplavljati.

Na severnem Primorskem občasno močneje dežuje

Na Goriškem je bilo najhuje v Novi gorici in okolici, kjer se je dobesedno utrgal oblak. Voda je zalila več stanovanjskih hiš v Kromberku, ki so ogrožene še ob vsakem večjem nalivu, prav tako klet novogoriških gasilcev, nekaj poslovnih prostorov v Kromberku, pa Grafiko Soča, objekte v Lokah pri Novi Gorici, na Ajševici ter Poligalant v Volčji Dragi. Vodo so črpali tudi iz nekaterih objektov v središču mesta. V Šmihelu v spodnji Vipavski dolini se je utrgal manjši plaz. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva Šempeter so tudi štirikrat posredovali v igralnici Paquito v Volčji dragi, v katero je vdirala meteorna voda. Posredovali so v podjetju Ultrapac v Volčji dragi in v Bukovici, kjer so meteorne vode ogrožale stanovanjski objekt. Šempetrski gasilci so trikrat posredovali tudi pri reševanju voznikov iz vozil, ki so obstala v naraslih vodah pod nadvozi. Še vedno je prekinjen železniški promet po Baški grapi zaradi poškodovanja temeljev železniškega mostu pri Grahovem. Med postajama Grahovo in Podbrdo je zato urejen nadomestni avtobusni promet. Za ves promet je zaprta cesta Grahovo - Bukovo. Precej dela so imeli tudi gasilci v Brdih, kjer so med drugim črpali meteorno vodo, ki je zalila stanovanjsko hišo, delavci cestnega podjetja pa so se spoprijeli z zemeljskim plazom v vasi Hlevnik. Poveljnik regijskega štaba za civilno zaščito Samo Kosmač je ob tem povedal, da imajo dogajanje pod nadzorom in da imajo pripravljenih dovolj potopnih črpalk in protipoplavnih vreč.

Na Notranjskem stanje trenutno pod nadzorom

V Cerknici, kjer je voda ponoči ogrožala preko 200 objektov, se stanje nekoliko umirja. Najhuje je v soseski Mlin, kjer je voda zalila kleti in garaže, gasilci pa vode niso uspeli izčrpati, zato trenutno čakajo na večjo črpalko, je za STA pojasnil župan občine Cerknica Marko Rupar. Po njegovih besedah so bile struge sicer očiščene, vendar je bila količina vode, ki je ponoči padla na Cerknico, enostavno prevelika. Cerkničani upajo, da se padavine sicer ne bodo še dodatno okrepile. Na celotnem območju Cerknice do preklica velja obvezen ukrep prekuhavanja vode.

Posledice naraslih voda v okolici Cerknice (foto: Andreja Jernejčič)

Stanje se umirja tudi v občini Ilirska Bistrica, vendar pa morajo uporabniki vodovodnih omrežij Ilirska Bistrica, Podstenjšek in Suhorje vodo prekuhavati. Nekoliko mirneje je bilo v Loški dolini, kjer so hudourniki sicer poplavili nekatere ceste in ogrožali nekaj objektov. Gasilci so predvsem skrbeli za razvoz protipoplavnih vreč in obveščanje ljudi. Na terenu je bilo okoli 30 gasilcev, ki so razdelili 280 poplavnih vreč. Podobna situacija je bila tudi v sosednji občini Bloke, kjer so gasilci predvsem nameščali protipoplavne vreče in budili ljudi, sedaj pa pomagajo pri črpanju vode in nadzorujejo situacijo.

Za nekatere vseeno miren spanec

Da je potrebno zelo malo za obvarovanje naselij pred poplavami, so dokazali v litijski občini. V naseljih Ponoviče in Sava pri Litiji, kjer je voda hiše zalila ob vsakih večjih nalivih, so se krajani in občina, naveličani več kot dve desetletji čakanja države, organizirali sami in nabavili železna vrata za zaprtje štirih tunelov pod železniško progo, skozi katere se je voda razlivala do hiš. Naložba v višini slabih 30.000 evrov je tako v teh dneh miren spanec omogočila prebivalcem okoli 30 stanovanjskih objektov, ki so bili običajno poplavljeni, je dejal litijski župan Franci Rokavec in dodal, da morajo podobno rešitev najti še za tunel v Kresnicah.

Razmere na Ljubljanskem barju in ob njegovem robu se znova zaostrujejo

Razmere na Ljubljanskem barju se po več urah neprestanega dežja znova zaostrujejo. Zaradi padavin je začela ponovno naraščati reka Iška, ki že ves dan poplavlja od Iške vasi do izliva v Ljubljanico. Težave imajo tudi na Škofljici, medtem ko so razmere na ljubljanskem delu barja za zdaj še stabilne, a se tudi poslabšujejo.

Po besedah poveljnika civilne zaščite Ig Antona Puciharja se razmere na območju ob reki Iška v zadnjih urah znova poslabšujejo, saj je Iška narasla za 35 centimetrov. Težave gasilcem in pripadnikom civilne zaščite delata tudi podtalnica, ki zaliva hiše, in površinska voda, ker je zemlja precej namočena.

Najslabše je trenutno v Iški vasi, kjer je struga Iške najožja, zato se voda razliva. Slabo je tudi v vaseh Vrbljene in Strahomer, kjer so morali sprožiti alarmno sireno, ki opozarja na nevarnost.

Narašča tudi Draščica

Reka Ižica, ki popravlja na delu Iga, ni upadla, prav tako narašča potok Draščica, ki poplavlja v naselju Rastuka.

Položaj se slabša tudi v občini Škofljica, saj se po besedah tamkajšnjega župana Ivana Jordana poplavne vode znova dvigujejo. Trenutno so največja težava zaledne vode, ki pritečejo iz Šmarja-Sap. V občini imajo sicer povsem na novo zgrajen zadrževalnik, a ker je še nov, ga ne morejo povsem obremeniti.

Trenutno je v Škofljici poplavljena ena hiša, še pet pa v Želimljah. Zaenkrat po Jordanovih položaj nadzorujejo, se pa bojijo noči, ker so napovedane nove padavine.

Na Barju se razmere poslabšujejo

Še najbolj stabilen položaj je v ljubljanskem delu barja, kjer po besedah vodje ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Roberta Kusa trenutno ni poplavljenega ničesar. Se pa razmere poslabšujejo.

Kus glede na napovedi Agencije RS za okolje pričakuje, da se bo Ljubljansko barje z vodo polnilo vse do nedelje, pri tem pa bo najverjetneje tudi poplavljalo. Koliko, pa bo odvisno od padavin.

Glede na napovedi vremenoslovcev Kus prebivalcem na poplavnih območjih na in ob barju svetuje, naj stvari premaknejo v višja nadstropja hiš, avtomobile pa na mesta, kjer jih voda ne more doseči.

V nekaterih delih Logatca prekinjena oskrba z električno energijo

V nekaterih delih občine Logatec je zaradi poplav prekinjena oskrba z električno energijo, zaradi česar je brez elektrike 400 odjemalcev, piše na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje. Narasle vode težave povzročajo tudi drugod, poplavljenih ali zaprtih pa je tudi več cest.

V osrednjem in južnem delu države spet rdeča stopnja vremenske ogroženosti

Na območju osrednje in južne Slovenije je Agencija RS za okolje (Arso) znova razglasila najvišjo, rdečo stopnja vremenske ogroženosti. Naraščajo namreč reke Reka, Cerkniščica, Iška, Ižica, Borovniščica, Vipava, Rižana in nekatere druge. Podrobnosti bodo pojasnili na skorajšnji novinarski konferenci.

Po podatkih, objavljenih na spletni strani Arsa, je v zadnjih 12 urah na območju južne in osrednje Slovenije padlo še od 20 do čez 60 litrov dežja na kvadratni meter, drugod pa večinoma manj.

Naraščajo Iška, Ižica, Borovniščica

Reke Iška, Ižica in Borovniščica ponovno naraščajo. Dotok zalednih voda je še vedno velik zato se poplavne razmere na območju južnega roba Ljubljanskega barja ponovno zaostrujejo. Voda lahko ponovno poplavi tudi na območjih redkih poplav. Ljubljanica bo danes in v soboto še naraščala, na vodomerni postaji Moste bo v noči na soboto presegla pretok 300 kubičnih metrov na sekundo.

Tudi poplavne razmere na kraških poljih se ponovno zaostrujejo. Ponovno naraščajo reke na območju Ribniške doline. Ojezerjene površine v Ribniški in Dobrepoljski dolini se postopno povečujejo. Povečale se bodo tudi ojezerjene površine na območju Dolenjskega in Notranjskega krasa.

Vipava narašča v zgornjem toku, prav tako tudi njeni pritoki. Popoldan in v noči na soboto se lahko razlije tudi na območja redkih poplav.

Potok Cerkniščica ponovno ogroža bližnje objekte

Na Cerkniškem je popoldne zaradi obilnih padavin začel ponovno naraščati potok Cerkniščica, ki ogroža bližnje objekte, nekaj objektov je ogroženih tudi ob potoku Žirovniščica. Kot je za STA povedal poveljnik cerkniške civilne zaščite Jože Turšič, je glavni most čez Cerkniščico še prevozen, sta pa zaprti cesti Selšek-Cajnarje in Bezuljak-Brezje.

Zaradi poplavljenega cestišča je oviran tudi promet med Martinjakom in Grahovim ter med Grahovim in Gornjim jezerom. Dolenje jezero, ki je bilo na udaru ponoči, za zdaj ni ogroženo. So pa gasilci ob Dolenjem jezeru izkopali prekop, s pomočjo katerega se voda razliva po polju in stran od hiš.

Je pa zato začel naraščati potok Žirovniščica. K objektom, ki so najbolj ogroženi, so gasilci že pripeljali protipoplavne vreče. V Cerknici je na terenu še vedno okoli 300 gasilcev in drugih prostovoljcev, ki so napolnili in razdelili že 8000 vreč. Cerkniškim gasilcem so na pomoč priskočili gasilci iz logaške, vrhniške in obalnokraške gasilske zveze. Kot je povedal Turšič, bodo napolnili še vsaj 2000 dodatnih vreč.

Rižana se v prihodnjih urah lahko razlije

Rižana močneje narašča in se lahko v prihodnjih urah razlije v manjšem obsegu.

Po zbranih informacijah se bo pretok reke Drave na mejnem profilu z Avstrijo postopno povečeval, a do sobote ne bo presegel 1500 kubičnih metrov na sekundo. V soboto sredi dneva, predvidoma po 14. uri, pa je možno povečanje pretoka. Ob tem bo Drava poplavila izpostavljena območja ob strugi ter posamezne objekte na območju Dravograda ter med Mariborom in mejo s Hrvaško.

Sava v srednjem in spodnjem toku poplavlja na izpostavljenih mestih. Predvidoma v noči na soboto bo v Jesenicah na Dolenjskem dosegla pretok okoli 2100 kubičnih metrov na sekundo. V soboto bo še naraščala.

Ob nadaljnjem deževju lahko še vedno hitro narastejo in poplavijo tudi ostale manjše reke na območjih zahodne, osrednje in severne Slovenije, predvsem reke v predalpskem in alpskem svetu, ob dinarski pregradi ter na Notranjskem in Dolenjskem, opozarja Arso.

Predvidoma v noči na soboto se bo reka Krka v Podbočju na območju pogostih poplav.

Pri Črni vasi bagri iz struge jemljejo nabrano leseno maso, ki ovira vodni pretok. (foto: Vanja Brkić)

Razmere na Ljubljanskem barju so še naprej nestabilne

Na MOL opozarjajo, da so vremenske in hidrološke razmere na Ljubljanskem barju še naprej nestabilne. Nevihte se bodo namreč nadaljevale še do sobote zvečer, pade pa lahko še 100 litrov dežja na kvadratni meter. Tudi Ljubljanica bo zato še naprej naraščala. Kombinacija pritokov iz kraškega zaledja in hudournikov s Krimskega pogorja pa lahko povzroči poplave, opozarjajo.

Mestna občina Ljubljana sicer prebivalcem Ljubljanskega barja pomaga z omejeno količino vreč s peskom, ki so na voljo na običajnih lokacijah, in sicer pri cerkvi sv. Mihaela v Črni vasi, v Lipah pri Kolišču, na Ižanski cesti 400 in Ižanski cesti 426.

Sava pri gradbišču HE Brežice zasedla korito reke Krke

Številni Brežičani so včeraj od poldneva naprej opazovali in fotografirali pojav, ki ga doslej še niso videli. Narasla reka Sava, ki so jo na območju gradbišča hidroelektrarne Brežice preusmerili v pred nekaj meseci zgrajeno obvodno korito, je prebila umetno brežino in se v bližini starega jeklenega mostu "po bližnjici" preko travnikov prebila v korito reke Krke. Voda, ki je je drla z veliko silo, je v popoldanskih urah začela izpodjedati veliko deponijo gradbiščnega gramoza. Na sotočju Save in Krke pri novem mostu tako trenutno po obeh rečnih koritih priteka pravzaprav ista reka - Sava.

Pogled na poplavljene travnike na območju med Savo in Krko pri starem brežiškem mostu čez obe reki. V spodnjem levem vogalu druge slike je viden vdor Save v korito Krke. Foto: Ernest Sečen

Drava poplavlja na izpostavljenih mestih ob strugi

Drava je danes zaradi povečanega pretoka bregove že prestopila tudi pod jezom v občini Markovci, vendar za zdaj hujših posledic ni povzročila. Kot je za STA povedal vodja občinske civilne zaščite Ivan Golob, so v Bukovcih sanirali rahlo načet nasip, kar je ogrožalo eno od hiš, v Stojncih pa so lastniku ene od kmetij priporočili izselitev živine.

Posledice naraslih voda v okolici Cerknice (foto: Andreja Jernejčič)

Potem ko so zjutraj sprožili opozorilni alarm, so v Novi vasi preventivno napolnili vreče s peskom. Golob je zagotovil, da stvari obvladujejo, skupaj z gasilci so sicer na terenu že od četrtka popoldne. Obrambne zidove s protipoplavnimi vrečami so že ponoči pripravili v Stojncih in evakuirali del premoženja iz tamkajšnjega športnega društva.

»Skupaj smo porabili okoli 2000 protipoplavnih vreč, nekaj jih je bilo na voljo še od zadnjih poplav,« je dejal Golob, ki danes več ne pričakuje večjih težav, saj se Drava počasi umirja. Voda je že upadla za nekaj centimetrov, a jih morda že v soboto čakajo nove težave, saj hidrologi znova napovedujejo celo nekaj višji pretok od današnjega.

V Ilirski Bistrici pričakujejo drugi poplavni val

Občani Ilirske Bistrice so okoli 16. ure danes že drugič slišali sirene, ki opozarjajo na nevarnost poplav. Reka Reka namreč v svojem zgornjem toku zaradi obilnih padavin ponovno narašča. Kot je za STA pojasnil poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Janko Slavec, v večernih urah pričakujejo drugi poplavni val, ki naj bi prizadel staro mestno jedro.

Zaradi poplavljenega cestišča sta sicer že zaprti cesti Ilirska Bistrica-Pivka pri Topolcu in cesta Jelšane-Ilirska Bistrica v Dolenjah. Obvoz poteka po cesti Ilirska Bistrica-Podgrad-Starod.

Po zadnjih podatkih Agencije RS za okolje je reka Reka močno narasla v zgornjem toku, v prihodnjih urah bo ponovno močno narasla v srednjem in spodnjem toku. Danes popoldne in v noči na soboto bo Reka poplavljala ob strugi. Možna so tudi razlitja na območjih redkih poplav.

Razdelili 2000 protipoplavnih vreč

Poveljnik civilne zaščite severne Primorske Samo Kosmač je zvečer sporočil, da je dan minil veliko bolj mirno kot pa zadnja noč. Odpravljali so posledice naraslih voda, strokovnjaki pa so si ogledali tudi zadnje premike zemljine in nekaj manjših plazov. Sicer pa je voda, po doslej zbranih podatkih na širšem goriškem prostoru vdrla v 19 stanovanjskih in osem gospodarskih objektov ter javno ustanovo. Število poplavljenih kleti in drugih pomožnih prostorov pa je še precej večje. Razdeljenih je bilo več kot 2000 protipoplavnih vreč, v intervencijah v petih občinah (Nova Gorica, Šempeter - Vrtojba, Renče - Vogrsko, Miren - Kostanjevica ter Brda) pa je sodelovalo več kot 200 gasilcev ter 75 pripadnikov civilne zaščite.

Povečano plimovanje brez večjih posledic

Ob močnem deževju, ki je zajelo državo, je prišlo tudi po povečanega plimovanja morja, ki je poplavilo najnižje dele obale. Gre sicer za območja, kjer ob povečanem plimovanju redno poplavi. Pristojne službe so zaradi dežja imele nekoliko več dela v Strunjanu, kjer je zalilo nekaj hiš, je pojasnil vodja koprske izpostave URSZR Zvezdan Božič.

Pogled na Piransko punto iz Hotela Piran:

Zaradi poplav in plazov zaprtih več cest predvsem v osrednji Sloveniji

Obilne padavine in narasle vode povzročajo težave tudi v prometu. Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je zaradi poplavljenih cestišč ali zemeljskih plazov zaprtih več cest predvsem v osrednji Sloveniji.