Ob vsesplošni krizi slovenskega klubskega hokeja je članska reprezentančna selekcija v letu 2014 doživela svoj največji vrhunec s sedmim mestom na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. Uspešno sezono je spomladi zaokrožila v Južni Koreji, kjer se je vkljub pomlajeni zasedbi vnovič vrnila v skupino A svetovnega hokeja in tako obdržala stik z najboljšimi. Zavoljo rezultatskih dosežkov v tem letu bo hokejska reprezentanca na decembrski prireditvi Društva športnih novinarjev Slovenije prav gotovo ena osrednjih favoritinj za prestižno nagrado v kategoriji športne ekipe leta, največjo konkurenco v boju za prvo mesto pa bodo hokejistom predstavljali nogometaši Maribora, ki nizajo konkurenčne predstave v ligi prvakov.

Pričakovati je, da hokejska reprezentanca v sedanji postavi še ni rekla zadnje besede na velikih tekmovanjih. Selektor Matjaž Kopitar bo imel lahko s tokratno generacijo igralcev praktično do konca svojega drugega mandata visoke cilje. Trenutno je največja ambicija dolgoletno igranje v elitnem razredu, na glas se prav tako govori o naskoku na naslednje olimpijske igre 2018. Slovenska športna javnost je ob uspešnih reprezentančnih nastopih seveda postala bolj pozorna na dogajanje okoli izbrane vrste, vse več je bilo tudi zapisov v medijih. Pričakovali bi, da je zgledna javna podoba reprezentance v širšem interesu hokejske zveze, a očitno ni tako, saj so novinarjem sporočili, da bodo igralci pred začetkom novembrskega tivolskega turnirja na voljo za izjave zgolj v ponedeljek za pol ure. Po organizacijski plati je zveza padla na izpitu, saj je bilo na ozkem tivolskem hodniku ob množici poročevalcev, snemalcev in fotoreporterjev preveč gneče, povrhu so mimo hodili še otroci, ki so ravno končali trening. Številnim pritožbam in nejevolji prisotnih bi se lahko elegantno izognili, če bi sklicali vsaj tiskovno konferenco, kar je povsod nekaj običajnega.

Namesto da bi hokejska zveza tako kot druge športne organizacije odprla vrata reprezentance in novinarjem vsaj na domačem turnirju omogočila vsakodnevni stik z akterji ledene ploskve, je hišni red zaostrila do skrajnih meja. Ob vsem tem je zelo nenavadno, da se v pisarni hokejske zveze čudijo, ko v časopisju preberejo kritiko na svoj račun. Namesto da bi se iz tega kaj naučili, vztrajno padajo iz napake v napako. Opazno so zamočili tudi pred kratkim, ko so po državi postavili oglasne panoje, ki ljudi vabijo na ljubljanski turnir evropskega izziva. Kot da bi se norčevali iz ljudi, so na plakate v zavajajočem slogu prilepili fotografijo Anžeta Kopitarja in Jana Muršaka, ki se zaradi klubskih obveznosti seveda nista udeležila tokratnega reprezentančnega zbora. Očitno niso pomislili, da je v izbrani vrsti še kakšen prepoznaven hokejist, ki je včeraj vsaj stopil na tivolski led. Morda bi to lahko bil Jan Urbas, po koncu tekme izbran za najboljšega domačega hokejista včerajšnjega uvodnega obračuna z Japonsko, ki so ga Slovenci dobili s 3:1.

Slovenci so se maloštevilnemu občinstvu predstavili s prenovljeno barvno kombinacijo dresov, na katerih je odslej tudi nekoliko spremenjena podoba risa kot dolgoletnega zaščitnega znaka reprezentance. Gostitelji turnirja v družbi Japoncev, Belorusov in Avstrijcev tokrat nastopajo s precej pomlajeno zasedbo, potem ko imajo številni igralci iz nepozabnega Sočija (Kopitar, Muršak, Tičar, Jeglič, Tavželj, Pavlin, Gračnar, Pretnar, Verlič) obveznosti v klubih ali pa sploh še niso našli delodajalca (Razingar). Slovenija se včeraj v prvi tretjini obračuna z Japonci ni znašla najbolje. Njena igra ni bila tekoča, izdelane akcije smo lahko prešteli na prste ene roke. Branilec Kranjc je s kilavo podajo zakuhal vodilni gol Azijcev, celotno dogajanje pa je očitno ujezilo selektorja Kopitarja, sicer včerajšnjega slavljenca ob dopolnjenem 49. rojstnem dnevu.

Kakšni so bili napotki med odmorom, vedo samo selektor in igralci, ki so v drugi del krenili odločneje. Kranjc se je z natančno podajo takoj odkupil ob izenačenju Urbasa, Slovenci pa so dvignili ritem igre. Res je, da to še zdaleč ni bila predstava na najvišji ravni, a proti tekmecu iz drugega kakovostnega razreda vseeno dovolj dobra za uspešen začetek turnirja. V zadnji tretjini je zmagovalca slabe štiri minute pred koncem z močnim strelom z modre črte odločil Kranjc, Hočevar pa je z golom v prazno mrežo le še potrdil zmago. Slovenija bo danes ob 20. uri igrala proti zdesetkani vrsti Belorusije, ki jo vodi stari znanec Vladimir Krikunov.

»Japonci niso slab nasprotnik, mi pa nismo tako superiorni. Na začetku smo bili premalo odločni, tudi želje ni bilo dovolj. V nadaljevanju so fantje izboljšali igro, se hitro zbrali in odgovorili na pravi način. Proti Belorusiji bo težje, lahko pričakujemo drugačen hokej. V vratih bo začel Kristan,« je strnil misli selektor Matjaž Kopitar.