Odbojkarji ACH Volleyja se iz Berlina pričakovano vračajo brez točk, toda pustili so zelo dober vtis. Še posebno v prvih treh nizih, ko so bili povsem enakovredni proti favoriziranim Nemcem. Drugače je bilo v zadnjem delu, ko se je v podzavest slovenskih prvakov naselila misel, da so vse zapravili v tretjem nizu, ki se je odločal na razliko.

Enako je bilo tudi v prvem nizu, le da so bili takrat uspešnejši pri ACH Volleyju. Slovenski predstavnik se ni ustrašil polne dvorane, ampak je igral odločno in zavzeto. Še posebno dobro je delovala obramba ob mreži. Znova je svoj velik talent pokazal 19-letni bloker Jan Kozamernik, nekaj blokov pa je podelil tudi nizkorasli podajalec Matija Jereb, ki je zelo inteligenten, zato dobro ve, kdaj je treba skočiti, da ustavi nasprotnikov napad. Izkazal se je še Kamerunec Sem Dolegombai, ki je okrepitev na položaju blokerja, uspešen pa je bil tudi v nekaterih napadalnih akcijah.

Kamerunski reprezentant je pogodbo podpisal že pred časom, a je imelo vodstvo kluba obilo težav, da je uredilo vso potrebno dokumentacijo, da je Dolegombai prišel v Slovenijo. Že ob prvem pogledu na Kamerunca je jasno, da gre za izredno močnega in skočnega fanta, toda trener Tomi Šmuc priznava, da mu primanjkuje odbojkarskega znanja. »Fizično ni sporen, a problem je, da je osnovna šola odbojke v Kamerunu bistveno slabša od naših želja. Manjkajo mu osnove, sicer bi igral že v kakšni boljši evropski ekipi. A za to ceno dobiš takšnega igralca. Da bomo od njega dobili čim več, bomo morali z njim precej delati,« je povedal ljubljanski strateg. Bistveno ne izstopata niti preostala tujca, Nathan Roberts in Eric Mochalski. »Tujci so prišli, da bodo dopolnili slovenske igralce in zaradi nekaterih poškodb. Od njih ne moremo pričakovati, da bodo reševali tekme. A takšnega igralca, ki bi lahko sam odločil tekmo, niti nimamo. Igrati moramo kolektivno, če želimo biti uspešni.«

Ko je ljubljanski klub v zadnjem nizu povsem popustil, je bilo med igralci tudi nekaj nejevolje. Kapetan Andrej Flajs je pozval trenerja Tomija Šmuca, da bi neko taktično rešitev uporabili drugače, toda Šmuc ga je takoj ustavil: »Nobene demokracije!« Sporočilo je bilo povsem jasno – odloča trener.

Več kot očitno je tudi, da je edini realni cilj ACH Volleyja tretje mesto v skupini in uvrstitev v drugorazredno evropsko tekmovanje pokal CEV. Jasno je namreč, da bo premočan tekmec tudi poljski predstavnik Asseco Resovia iz Rzeszowa, ki bo gostoval v Ljubljani čez dva tedna. Nasprotnik po meri bo Budvanska Rivijera, ki je proti poljskemu klubu v prvem krogu izgubila z 0:3. »Z Budvo so vedno težave pri pridobivanju informacij. Ne igrajo v nobenem prvenstvu, pripravljalne tekme imajo precej pozno in se vozijo v Italijo. Dobili so določene tuje okrepitve, zato zagotovo ne bodo avtsajderji,« je previden Šmuc. ACH Volley bo sicer pri Budvanski Rivijeri gostoval v tretjem krogu, ki bo 4. decembra.