Prvi prijateljski turnir v sezoni ponavadi ne prinaša odgovorov selektorjem o pripravljenosti ekip. Tudi ljubljanski jih še ne bo ne Matjažu Kopitarju ne trenerjem preostalih treh ekip, je pa slovenski strateg ob odsotnosti nekaterih udarnih adutov lahko ponudil priložnost še mlajšim igralcem.

Potem ko so Slovenci v novembrskem terminu ponavadi na turnirje hodili na gostovanja, so tokrat imeli prednost domačega ledu, čeprav vsaj prvi dan še niso imeli posebej močne podpore s tribun. V prvem dvoboju z vselej neugodnimi in bojevitimi Japonci - Azijci so aprila dobili tudi zadnjo medsebojno tekmo na drugoligaškem SP - pa so danes Slovenci po precej zadržanem začetku na koncu le strli tekmece in dosegli prvo zmago na domačem tekmovanju.

Selektor Kopitar je danes v vrata poslal Andreja Hočevarja (na turnirju sta še Gašper Krošelj in Robert Kristan, slednji bo igral v petek), prvi napad pa so sestavljali brata Rodman in Jan Urbas.

Začetek je minil v raztrgani igri brez pravih priložnosti. Slovenci so šele v deveti minuti prvič resneje zapretili vratarju Jutaki Fukufudžiju, streljala sta Gregor Koblar in Gal Koren, nato so se domači ubranili prve številčne prednosti Japoncev, sredi tretjine pa je Urbas po prodoru meril čez gol. Nadaljevanje je bilo slabše, nezbranost v obrambi pa je botrovala tudi vodstvu Japonske, potem ko je Rjo Tanaka ostal sam pred Hočevarjem. Slovenci so imeli v prvem delu pred koncem še dva "power-playa", ki pa sta ostala neizkoriščena.

A že po pol minute nadaljevanja je bilo drugače; Slovenija je imela še vedno igralca več, Urbas pa je hiter protinapad kronal še z učinkovitim golom. Zadetek pa vseeno ni prebudil domače ekipe, ki se je v nadaljevanju spet mučila s tekmeci, ti pa so prežali na napake in skušali v protinapadih premagati Hočevarja. V 32. minuti bi lahko Koren slovenijo povedel v vodstvo, ko se je sam znašel pred vrati tekmecev, a ni bil natančen, na drugi strani pa so hitro zapretili še Japonci. Ob koncu tega dela igre so sicer Slovenci nasprotnike stisnili pred njihov gol, vendar terenske premoči niso spremenili v še kakšen zadetek.

In tudi v zadnji tretjini je bilo podobno; premoč je sicer bila na strani domačih hokejistov, ki so izvedli tudi nekaj nevarnejših akcij, branilec Sabahudin Kovačevič se je tako v 44. minuti slabo znašel v protinapadu, a ostalo je pri neodločenem izidu, Luka Vidmar pa je zadel okvir vrat. Vendar so bili Japonci v vse bolj podrejenem položaju in Slovenija je nato v 57. minuti tudi zadela, uspešen je bil prvi napad, strelec pa Aleš Kranjc. Tekmeci so še skušali proti do izenačenja še brez vratarja, kar pa je kaznoval Matej Hočevar in s strelom na prazna vrata potrdil zmago Slovenije.

V petek se bo Slovenija ob 20. uri pomerila z Belorusijo, v soboto ob 18.30 pa še z Avstrijo.