Storitev mednarodnega cestnega prevoza je obdavčena z DDV, zato mora tuji prevoznik naši državi plačati davek za tisti del poti, ki ga opravi po Sloveniji. Takšna ureditev sicer velja že osem let, vendar tujcev do lani ni nihče nadzoroval, ali izpolnjujejo svojo davčno obveznost. Ko so dacarji nadzor uvedli, pa se je izkazalo, da več kot 90 odstotkov tujcev DDV v Sloveniji ne plačuje. Ko so jih na to opomnili in zažugali z nekaj deset tisoč evrov težko globo, je prišlo na dan, da je pot do vpisa tujih avtoprevoznikov v slovenski davčni register in do pridobitve davčne številke za plačilo DDV trnova. V državnem zboru je novela zakona o DDV, ki naj bi ta problem omilila in hkrati povečala davčni iztržek. Predlagatelji namreč pričakujejo, da bo omilitev administrativnih obveznosti tuje avtobusne prevoznike spodbudila k prostovoljnemu izpolnjevanju davčnih obveznosti.

Iz Nemčije v Slovenijo le po davčno številko

Snežana Škerbinc, svetovalka Turistično-gostinske zbornice, nam je takole opisala davčni postopek za tuje avtobusne prevoznike: »Doslej naše davčne številke niso mogli pridobiti, če niso ponjo prišli osebno, denimo iz Nemčije. Za njeno pridobitev so morali izpolniti 15 strani različnih obrazcev, ki so bili sprva napisani le v slovenščini, italijanščini in madžarščini, na našo prošnjo so jih lani najprej prevedli v angleščino in nato še v nemščino, saj več kot 80 odstotkov avtobusnih prevoznikov prihaja iz nemško govorečih držav. Zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV morajo tuji avtobusni prevozniki davčnemu organu v Sloveniji oddati 15 dni pred tem, ko nameravajo odpotovati k nam, za nameček mu morajo vsak mesec oddati obračun DDV, četudi so v enem letu opravili le en prevoz. Vsak obračun DDV jih stane okoli 30 evrov, četudi jim DDV za tisti mesec ni treba plačati. Tako ne preseneča, da se tuji avtobusni prevozniki Slovenije množično izogibajo.«

Škerbinčeva upa, da bo z novim zakonom o DDV veliko bolje, saj prinaša poenostavljeno ureditev storitev mednarodnega občasnega cestnega prevoza. Tuji avtobusni prevozniki bodo lahko zahtevek za izdajo davčne številke in identifikacijske številke za DDV oddali v elektronski obliki. Še isti dan, ne več 15. dan, bodo lahko tudi opravili prevoz v Slovenijo, če bodo želeli. Po mnenju Snežane Škerbinc bo za tuje avtobusne prevoznike največje olajšanje to, da bodo po novem slovenskemu davčnemu organu poročilo o opravljenih prevozih po Sloveniji in obračunu DDV oddali le enkrat na leto (do 31. januarja za prejšnje leto) in ne več vsak mesec.

Spremembe bodo začele veljati šele spomladi

Novi zakon o DDV naj bi sicer začel veljati 1. januarja 2015, poenostavljena ureditev mednarodnih cestnih prevozov pa se bo začela uporabljati šele 1. aprila prihodnje leto. Pred njeno uveljavitvijo bo namreč treba spremeniti tudi zakon o finančni upravi, ki bo bedela nad tem področjem in ki mora spremembam prilagoditi informacijsko podporo. Odlog uveljavitve zakona o DDV v tem delu je po navedbah njegovih pripravljalcev potreben tudi zato, da bodo imeli tuji davčni zavezanci dovolj časa, da zaprosijo za uporabo poenostavljenega postopka obračunavanja DDV.

»Strinjamo se s tem, kar predvideva novi zakon DDV. Pričakujemo, da bodo tuji avtobusni prevozniki v prihodnje pogosteje vozili v Slovenijo, obžalujemo pa, ker bodo spremembe začele veljati šele aprila prihodnje leto. To pomeni, da še skoraj pol leta ne bo nič drugače,« ugotavlja Snežana Škerbinc.