Kot je dejal novi šef na Jesenicah, so se lotili predvsem reorganizacije. »Prihranki ne pomenijo ogrožanja pravic in standarda bolnikov,« je dejal ob podatku, da je zdaj strošek za prehrano (za živila) na bolnika 4,2 evra, prej pa je bil znesek precej višji, tudi do 6,45 evra. Prav v ustreznem pristopu k javnemu naročanju in doslednemu nadzoru pa vidi vodstvo jeseniške bolnišnice priložnosti, da stroške in s tem izgubo še zmanjšajo. Toda dediščina prej podpisanih pogodb in dogovorjenih poslov je na drugi strani lahko breme.

Kos ali štruca?

Ob pregledu poslovanja prejšnjega direktorja so namreč naleteli na zadeve, ki so tako vodstvo kot svet tega javnega zavoda napotile tudi na policijo: »Sporne zadeve gredo v sto tisoče evrov in zadevajo številna področja, kjer smo lahko zaznali za bolnišnico vsaj sporne ali škodljive posle in pogodbe, ki bremenijo bolnišnico s stroški,« je dejal predsednik sveta Dušan Krajnik.

Kot so pojasnili, so recimo dobavitelji dobavljali posamezne kose kruha, zavite v folijo, in to seveda zaračunali. »Ali ni preprosto in ceneje tako storitev opraviti v bolnišnični kuhinji?« pravi Krajnik in dodaja, da je novo vodstvo pokazalo, da zna dobro delati. Pregledujejo tudi menda sporne pogodbe o čiščenju ter parkiranju. Presenetilo jih je, na primer, da bi morali za postavitev nadomestne vojaške bolnišnice na parkirnem prostoru dodatno plačati upravljalcu parkirišč 70.000 evrov, sporna je tudi pogodba o heliodromu, ki ga je zgradilo isto podjetje v posredni lasti celjskega mogotca Aleksandra Jančarja.

»Zdaj skušamo prek razpisov pridobiti manjkajoče programe, kot sta urologija in nevrologija. Delamo skupaj in se več pogovarjamo med seboj, vrača se medsebojno zaupanje,« je prepričan o prihodnosti regijske gorenjske bolnišnice njen novi direktor. Prejšnjemu so po zakonu o javnih zavodih dali odpoved zaradi malomarnosti, končno sodbo o njegovem delu pa naj bi dobili po ukrepanju državnih organov in tudi dokončni preučitvi spornih zadev. Horvat je sicer javno že zagotovil, da bo prekinitev pogodbe končala na sodišču, in tudi zavrnil obrazložitev prekinitve. Res je tudi, da so bila mnenja o njem precej deljena in je v zdravstvu užival ugled in podporo. Očitno pa bo prava rešitev za bolnišnico prekinitev obračunov in ukvarjanja z notranjimi odnosi in dokončanje pomembne naložbe v urgenco, ki naj bi začela delovati januarja 2016, februarja prihodnje leto pa bo za čas gradnje začela polno delovati vojaška bolnišnica v zabojnikih na dvorišču.