Jasno je bilo, da na enak način ne bo šlo več naprej. V odbojkarskem klubu ACH Volley so zato močno spremenili trenerski in igralski kader, vse z namenom, da se občutno zmanjšajo stroški delovanja kluba. Ekipa je pomlajena, poslovenjena in cenejša kot v minulih letih. Ker velja enak trend tudi za druge slovenske zasedbe, je ACH Volleyju uspelo zadržati primat v domačem prvenstvu, kjer je še brez poraza. Več neznank je, kako konkurenčen bo slovenski prvak v ligi prvakov. Prvi odgovor bo znan danes ob 19.30, ko ACH gostuje pri Berlin Recycling Volleys.

Odgovorni v klubu radi poudarijo, da je pri ACH Volleyju letos zapihal nov veter. Do določene mere je to res, kar potrjujejo tudi igralci in trenerji. »Glede plač letos ni nobenih težav. Vse je tako, kot mora biti,« je dejal trener Tomi Šmuc. V ekipi je posledično več miru, zato tudi treningi potekajo v bolj zavzetem ritmu, saj igralci redno prejemajo izplačila. Druga stran zgodbe je, da so letošnje plače bistveno manjše kot v preteklih sezonah. Nekateri prejemki so tako nizki, da jih niti ne moremo imeti za plače, ampak za štipendije. Po hodnikih dvorane Tivoli je zakrožila celo informacija, da naj bi obstajal odbojkar, ki v zameno za igranje pri ACH Volleyju dobi dva topla obroka na dan. In to v klubu, ki igra v ligi prvakov proti nasprotnikom, kjer igralci zaslužijo več (deset) tisoč evrov na mesec.

Ker je masa plač manjša, ima klub dovolj sredstev za druge stroške. Tako se letos ne pripeti več, da v klubskih pisarnah ne bi bil plačan internet, prav tako igralci nimajo skrbi, ali bodo lahko poravnali položnico za telefon, a še najbolj so veseli, ker jim na vrata ne trkajo več lastniki stanovanj, češ da ni plačana mesečna najemnina. Tudi takšne težave so imeli v minulih letih, odbojkarji pa so jih reševali tako, da so vse našteto plačevali iz lastnega žepa. Pomanjkanje je bilo včasih tako hudo, da ekipa po tekmi sploh ni šla na večerjo, ker preprosto ni bilo nikogar, ki bi jo lahko plačal.

Čeprav ima sedanja zasedba redne prejemke, še vedno obstajajo številni dolgovi iz prejšnjih sezon. Potrpežljivost igralcev in trenerjev je bila pogosto na veliki preizkušnji, še zlasti zaradi čudnega odnosa prvih operativcev kluba. Predsednik Rasto Oderlap in športni direktor Aleš Jerala namreč precej telefonskih klicev, SMS-sporočil in elektronske pošte preprosto spregledata. Toda nezadovoljni upniki so že spoznali taktiko, ki vsaj malce deluje in občasno prinese kakšen denar na njihov bančni račun – bolj kot si nadležen, večja verjetnost je, da boš kaj dobil. Torej, večkrat kot kličeš ali pošiljaš sporočila, prej se bo na nasprotni strani kdo odzval. Seveda je potem nov problem, koliko obljub se dejansko uresniči. V vsej tej zgodbi Oderlap in Jerala nikakor nimata lahkega dela, saj se sočasno spopadata z veliko neodzivnostjo pri nekaterih sponzorjih, ki ne plačujejo zapisanega v pogodbah. Edini zanesljivi sponzorski partner je Adria Mobil, toda kljub temu bi morala imeti Oderlap in Jerala drugačen odnos do upnikov. Predvsem bolj odkrit in spoštljiv. Vsaj tako pravijo mnogi, ki so že pogrešali dogovorjeni denar.