Ena najpopularnejših čajnih mešanic je tradicionalni earl grey. Ime je dobil po grofu Earlu Greyu II., ki je bil v zgodnjem 19. stoletju ministrski predsednik. Takrat je Earl Grey poslal na Kitajsko posebno diplomatsko misijo. Povsem po naključju je rešil življenje kitajskemu mandarinu, ki mu je v znamenje hvaležnosti poslal darilo – opojno dišeči čaj z napotki za pripravo. Earlu Greyu je bilo darilo zelo všeč in svoje trgovce s čajem je naučil pripravljati ta napitek po novem receptu. S svojim aromatičnim čajem je kmalu zaslovel, vendar je minilo mnogo let, preden je družina Grey ta edinstveni recept prodala čajnim tovarnam. Čaj earl grey je postal najbolj priljubljen čaj na svetu.

Pri pripravi čaja moramo upoštevati pet zlatih pravil:

Uporabljamo le svežo, čisto in hladno vodo. Če je voda trda ali preveč klorirana, jo pustimo, da tri minute vre v pokritem loncu.

Čajnik je treba prej segreti. Ne umivamo ga s sredstvi za pomivanje posode. Obloga, ki nastane pri kuhanju čaja v notranjosti čajnika, izboljša aromo čaja. Čajnik speremo le z vročo vodo.

Na vsako skodelico čaja uporabimo eno polno žličko čaja, čemur dodamo še eno žličko za čajnik (ali eno filter vrečko za skodelico).

Čaj prelijemo z vročo vodo in pustimo stati dve do tri minute. Od tega, kako dolgo čaj stoji, je odvisno, kako bo deloval: poživljajoče ali pomirjevalno. Čaj namreč vsebuje dve osnovni sestavini: tein in tanin. Tein je podobne kemične sestave kot kofein, zato poživlja. Izloča se v prvih dveh minutah. Če čaj stoji pet minut, izloča tanin, ki pomirja. Če pa stoji več kot pet minut, se začnejo izločati sestavine, ki povzročijo, da je čaj grenkega okusa. Prekuhanega čaja ne uporabimo ponovno. Ko je čaj pripravljen, ga prelijemo v predhodno ogret in osušen čajnik.

Čaj postrežemo v porcelanastih skodelicah ali steklenih kozarcih. vo