Veliki Gatsby je zgodba o nesojeni ljubezni na ozadju prikaza ameriške družbe v vročičnih 20. letih minulega stoletja, ki so po gospodarskem razcvetu prinesla propad velikega ameriškega sna. Zgodba romana na eni strani prikazuje blišč bogataške elite, na drugi njeno nasprotje. Naslovni junak romana je ambiciozni Jay Gatsby, ki je po vrnitvi z bojišča odločen storiti vse, da bi se bogata Daisy vrnila k njemu. Izkoristi priložnosti, ki mu jih ponudi prohibicija, obogati z nelegalnimi posli, si postavi razkošno palačo in prireja razsipne zabave. Še preden se sploh pojavi na prizorišču, obvelja za mit. Drugi veliki junak romana pa je Daisyjin bratranec Nick Carraway, ki se preseli v New York, da bi se naučil trgovanja z vrednostnimi papirji. Po naključju postane Gatsbyjev sosed in zaupnik, druženje z Gatsbyjem pa ga uvede v svet bogatih, ki ga sicer privlači, a se vse bolj zaveda tudi njegovih temnih plati.

Po Buljanovih besedah Gatsby pripada generaciji, katere nasledstvo živimo danes, dramaturginja Petra Pogorevc pa je kot poglavitno značilnost Buljanove predstave izpostavila možnost, da so lahko vlogo pripovedovalca zgodbe romana Nicka Carrawayja razdelili med dva igralca. Na eni strani je tako zreli Nick, igra ga Jure Henigman, ki se dogodkov spominja z distance, z razmislekom in čustveno bolečino, na drugi pa mladi Nick, igra ga Jernej Gašperin, ki vse, o čemer roman pripoveduje, doživlja neposredno na odru.

V vlogi naslovnega junaka bo nastopil Matej Puc, v drugih vlogah pa še Sebastian Cavazza, Tjaša Železnik, Ajda Smrekar, Nina Rakovec, Gaber K. Terseglav, Boris Kerč in drugi. nr