Prijavite tatvine na policijo

Komunala skrbi za šest tisoč grobov, prav tako za varnost pokopališč. Tatvine prijavljajo najemniki grobov. V Komunali Kranj sicer pravijo, da je pravi naslov za take prijave policija. Bojan Kos s Policijske uprave Kranj je potrdil, da jim občani prijavljajo kazniva dejanja, ki so se zgodila na pokopališčih. Tako so v Kranju dobili letos že 13 prijav, lani pa skupno 23. A vseh kraj je zagotovo še precej več.

Mnogi izginotja bakrene vaze ali kipca namreč sploh ne prijavijo. Po ocenah delavcev na pokopališčih je tatvin vsako leto več deset, tudi letos pa so jim ob dnevu mrtvih prijavili celo tatvine šopkov oziroma cvetličnih aranžmajev. Po njihovem je pri odkrivanju takih kaznivih dejanj ključna končna postaja – odkup barvnih kovin. Takrat je mogoče hitro ugotoviti, ali gre za legalno prodajo ali za prodajo ukradenih predmetov. Spomnimo se, da so tatovi nedavno obiskali tudi Tavčarjev dvorec na Visokem, na Gorenjskem pa so bili znani tudi tatinski pohodi zdaj že obsojenih storilcev, ki so kradli bakrene spomenike od Jesenic do Radovljice in Begunj. Zelo pogosti so tudi obiski cerkva, znamenj in drugih sakralnih objektov, kjer so tarče bakrene strehe in žlebovi.

Tudi vlamljajo

Pokopališča so pogosto tudi priložnost za vlomilce. Tako so v Bitnjah, kjer je okoli tisoč grobov, opažali pogoste vlome v osebna vozila med pogrebi. Ker je živa meja omogočala dokaj mirno skrito prepovedano dejavnost, so z namestitvijo navadne ograje pregnali vlomilce, ki se niso več mogli skrivati. Tudi Bojan Kos opozarja na samozaščitno delovanje vseh obiskovalcev pokopališč, naš sogovornik Bojan Porenta pa je dejal, da je najbolje, če stoji na grobu kar kamnita vaza namesto bakrene.