Stranka bo v novi koaliciji, v Bogatajevi ni bila. Prepričana je o nujnosti hitrega pregleda dela prejšnje oblasti, saj meni, da je bilo klientelizma, spornega kadrovanja in trošenja denarja preveč. »Mi smo za ničelno stopnjo tolerance do koruptnosti in podobnih početij, zato gremo v koalicijo,« pa je dejal Andrej Šušteršič iz SMC, ki je druga najštevilčnejša stranka bodoče kranjske vladajoče posadke. Ta vključuje tudi DeSUS (vedno do zdaj je sodeloval v koalicijah, tudi Bogatajevi) in listo, ki jo vodi nekdanji podžupan Igor Velov: »Mohor Bogataj je ob prihodu na oblast leta 2010 uvedel navado, ki jo je treba spoštovati. Pod drobnogled je dal naše dotedanje delo, zdaj je na vrsti enaka metoda. Mi smo bili tudi ovadeni, a noben postopek ni dal rezultata – sedanje dogajanje pa kar sili k reviziji poslov, ki vzbujajo med občani hudo nezadovoljstvo.«

Trilar z dvema podžupanoma

Boštjan Trilar nam je potrdil nastanek močne koalicije, o imenih pred koncem pogajanj sicer ni želel govoriti, a so po oceni sogovornikov strokovna in zelo korektna. Tako sta neuradno znani imeni podžupanov. Trilar bo predlagal iz svoje stranke Več za Kranj Jakoba Klofutarja, ki je izkušen politik lokalne scene, SMC pa Primoža Terplana, podjetnika. Slednji naj bi bil nepoklicni župan, odgovoren zlasti za gospodarstvo.

Sto tisoči evrov

Mohor Bogataj med tem še vedno plačuje račune zanimivim podjetjem. Med njimi je, kot smo v Dnevniku že pisali, tudi tako brez zaposlenih, strojev in zgolj s poštnim predalom v Kranju. Podjetje, ki je tesno sorodstveno povezano z velikim podpornikom Bogataja, dosedanjim svetnikom SLS Lojzetom Ješetom, je v šestih dneh ob koncu oktobra prejelo skoraj 100.000 evrov, naši sogovorniki iz strank pa so nas opozorili tudi na domnevne anekse k pogodbam, ki nastajajo v času, ko se dosedanji župan poslavlja: »Ne gre samo za plačila računov, gre za vsebino pogodb in dejansko opravljene storitve. Če so bile te res zaračunane previsoko, naj to pokaže strokovni pregled,« trdi Igor Velov.

Vmesni čas med drugim krogom volitev in sejo mestnega sveta v novi sestavi pa je zbodel Janeza Černeta (SD), ki se o vstopu v koalicijo z novim županom še pogovarja: »Mislim, da je prišlo do kršenja poslovnika, ker bi morala biti ustanovna seja v desetih dneh po drugem krogu, zdaj pa se pač dogaja marsikaj,« je dejal o času, ko denar dobesedno leti na različne račune podjetij, ki so tako ali drugače povezana tudi s predstavniki lokalne oblasti.

V kranjski opoziciji pa bodo tako verjetno SDS (5 svetnikov), SLS (1), Povezane lokalne skupnosti (1), Stranka za napredek KS (2) in neuspešna županska kandidata Barbara Gunčar in Zoran Stevanović kot nosilca svojih list. Nesporno pa bo povolilni čas v Kranju vsaj tako zanimiv kot predvolilni.