KomiksFEST!, ki je potekal med 29. oktobrom in 2. novembrom v Pragi, je neodvisni mednarodni festival stripa, ki želi promovirati strip kot mlad, dinamičen, atraktiven in univerzalen medij sporočanja. Letošnja 9. edicija festivala je vključevala predstavitve stripovskih izdaj, razstave, filme, gledališke performanse, delavnice, podpisovanja stripov in pogovore z avtorji.

Na festivalu je bil zastopan cvetober čeških stripovskih ustvarjalcev, med letošnjimi uglednimi gosti iz tujine pa so poleg Stripburgerja gostili tudi Alexa Maleeva iz Bolgarije, francosko ustvarjalko Dominique Goblet, mlado in talentirano švicarsko umetnico Johanno Schnable in finski kolektiv Kutikuti, so sporočili iz uredništva Stripburgerja.

Stripburger, ki se je pred štirimi leti na festivalu predstavil z razstavo Pozdravi iz Striponije, je tokrat v prostorih nekdanje tovarne, zdaj mednarodnega centra sodobnih umetnosti MeetFactory, postavil razstavo Pozor, delo!.

Razstava prepotovala že dobršen del Evrope

Razstava je od pomladi prepotovala že dobršen del Evrope, svoj pohod pa bo nadaljevala tudi v prihodnjem letu. Predstavlja dela mednarodnega "ad hoc sindikata" več kot 50 ustvarjalcev, med katerimi je tudi več domačih avtorjev: Kaja Avberšek, Boris Beja, Mina Fina, Domen Finžgar, Jakob Klemenčič, Marko Kociper, Tanja Komadina, David Krančan, Matej Lavrenčič, Matej Kocjan - Koco, Matej Stupica, Andrej Štular, Bojan Albahari, Žiga Aljaž in Marko Kovačič.

Revija Stripburger, ki so jo v festivalskem napovedniku označili za "legendo stripovskega undergrounda" že več kot dve desetletji spodbuja razvoj stripovske kulture in produkcije s kontinuirano založniško dejavnostjo, razstavami, delavnicami, natečaji in drugimi stripovskimi projekti tako doma kot v tujini.