Znanstveniki z Univerze v Severni Karolini so uspeli razviti napravo, ki ljudem omogoča edinstven način za komuniciranje, napravo pa lahko uporabljamo pri širokem naboru dejavnosti, od iskanja ponesrečencev do vsakdanje dresure. Gre za posebno oprsnico, ki omogoča dvosmerno komunikacijo med človekom in psom prek posredovanja računalnika.

Oprsnica je opremljena s kamerami, GPS napravo, senzorji za plin, mikrofoni, vibracijskimi motorji ter avtomatiziranim dovajalcem pasjih priboljškov. Vsi podatki, ki jih oprema zbere, so posredovani na računalnik pasjemu skrbniku. Skrbnik lahko tako nadzira napredek iskanja reševalnega psa ter njegovega razpoloženje iz daljave, s pomočjo zvočnih ukazov in vibracijskih motorjev pa ga lahko tudi usmerja. Psa naj bi lahko naučili, da različne intenzivnosti, vzorce in lokacije vibriranja razume kot različna navodila, a raziskovalci še niso preverili vseh omejitev naprave.

Kljub temu so optimistični, da bi naprava lahko odgovorila na težave, s katerimi se soočajo predvsem reševalci, ki ne morejo slediti psom v tesne prostore. Profesor David Roberts, sicer soavtor raziskave, ki je spremljala izum, upa, da bo njihov izum že kmalu komercialno dostopen in da bomo s tem pridobili nov način komuniciranja z ljubljenčki. Pri tem še enkrat izpostavlja aplikativnost naprave pri reševanju in pravi, da bi v prihodnosti reševanje v nevarnih okoliščinah s pomočjo njihove naprave in dronov potekalo še učinkoviteje.