Dijaka, ki sta raziskovala pod mentorstvom Lucije Kadunc in skupine Romana Jerale s Kemijskega inštituta ter šolske mentorice Alenke Mozer, sta v svoji nalogi predstavila spremenjene človeške celice, ki se odzivajo na svetlobo. Tako lahko kar preko zaslona mobilnega telefona sprožimo prepisovanje genov, ki lahko delujejo na primer kot zdravilo. Optogenetika kot način upravljanja delovanja celic s pomočjo svetlobe je v zadnjem času v izjemnem razvoju, so sporočili s Kemijskega inštituta.

Brazilski Mostratec je tekmovanje mladih raziskovalcev z 29-letno tradicijo. Letos so na njem sodelovali dijaki iz vseh južnoameriških držav ter iz 22 drugih držav sveta, med katerimi so bile ZDA, Španija, Danska, Nizozemska, Turčija ter prvič tudi Slovenija.

Raziskovalne naloge zajemajo področja naravoslovja in tehnologije, informatike in matematike, v finale pa se je uvrstilo skupno 375 srednješolskih projektov. Mostratec se od podobnih tekmovanj drugod po svetu, kjer podelijo po več zlatih in srebrnih odličij, razlikuje tudi po tem, da v vsaki kategoriji podelijo zgolj po eno zlato, srebrno in bronasto medaljo.

Mostratec je poleg tega povezan s številnimi podobnimi tekmovanji v Evropi in ZDA, viška dijaka pa sta se s svojim dosežkom neposredno uvrstila v finale tekmovanja INSPO, ki bo aprila prihodnje leto v Carigradu, so še navedli na Kemijskem inštitutu.