V bežigrajski soseski BS3 je SPL začel preizkušati vstopno-izstopni sistem za osebna vozila, ki s seboj prinaša parkirne zapornice na štirih vstopnih ulicah: Puhovi, Trebinjski, Maroltovi in Reboljevi. Družba SPL, ki jo je koordinacijski odbor soseske izbral za upravljanje z zapornicami, bo preizkušanje izvajala na vsaki ulici posebej, najprej na Maroltovi.

Tako v SPL kot tudi predstavnik koordinacijskega odbora soseske Zore Lukin so poudarili, da bo v času preizkušanja vstop in izstop v sosesko mogoč ne glede na to, ali imajo stanovalci parkirno kartico ali ne. V preizkusnem obdobju želi SPL namreč preveriti, ali razdeljene kartice in celoten sistem delujejo tako, kot morajo.

Zapornice so se prvič spustile marca 2011

V SPL niso napovedali točnega dne, ko bo sistem začel delovati. Povedali so, da bodo sistem zagnali, ko bodo lastniki stanovanj v soseski k sistemu pristopili v zadostnem številu, to pomeni, ko jih bo podpisalo 75 odstotkov. Lukin je zagotovil, da je podpisov že sedaj dovolj, ni pa znal na pamet povedati, koliko natančno. »Ta odstotek je koordinacijski odbor določil sam. Zavestno smo se odločili postaviti tako visok standard,« je povedal Lukin, ki meni, da večina stanovalcev komaj čaka, da sistem začne delovati.

Spomnimo, zaradi parkirne problematike v soseski BS3 je koordinacijski odbor z Mestno občino Ljubljana in njenim javnim podjetjem Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) pred časom prišel na idejo, da bi parkiranje dnevnih migrantov in študentov v naselju, kjer kronično primanjkuje parkirnih mest, rešili s postavitvijo parkirnih zapornic. Te so začele delovati marca 2011, a zaradi na prvi stopnji uspešne tožbe dveh stanovalcev, ki jima je zaradi neplačanih računov LPT zablokiral dostopni kartici, je javno podjetje zapornice junija 2012 odstranilo. Takrat so koordinacijskemu odboru svetovali, naj preveri strinjanje stanovalcev s to rešitvijo in najde upravnika, ki bi mu LPT v upravljanje predal celoten parkirni sistem v soseski. Koordinacijski odbor je nato na razpisu izbral SPL.

Nasprotniki zapornicne bodo počivali

A vse očitno ne bo šlo gladko, saj so se nasprotniki zapornic, ki ne želijo, da jim slednje onemogočajo dostop do domov, ponovno aktivirali. Proti SPL so dali prijavo na tržni inšpektorat zaradi agresivne poslovne prakse in poklicali policijo, je razvidno iz spletnega dnevnika anonimne skupine občanov, ki zapornicam nasprotuje. Od SPL so zahtevali podatek, koliko etažnih lastnikov je pristopilo k sistemu, a ga niso dobili. Tega podatka SPL ni dal niti nam.

Nekateri stanovalci se sprašujejo, čemu bi plačevali dostopne kartice, če so tudi takrat, ko je sistem že deloval, težko našli parkirno mesto, ob deževnih dneh pa morajo svoja vozila parkirati v jezerih. Na večjih parkiriščih se namreč ob močnejših deževjih nateče za nekaj centimetrov vode.

Parkirno situacijo v soseski BS3 je v zadnjih tednih zagotovo poslabšalo še dejstvo, da je Mestna občina Ljubljana parkirišče nasproti stavb fakultete za družbene vede ter upravne in ekonomske fakultete sredi oktobra spremenila v plačljivo. Ura parkiranja med 7. in 19. uro stane 60 centov, nočno parkiranje 1,80 evra, za letni najem parkirnega mesta pa je treba odšteti 180 evrov. Študenti, ki na predavanja prihajajo z osebnimi vozili, so tako prej brezplačna parkirna mesta na Gosarjevi očitno zamenjali s tistimi v soseski BS3.

Pomanjkanje parkirnih mest pa je očitno že načelo živce nekaterih tamkajšnjih stanovalcev. Predvsem na parkirišču v križišču Baragove in Vojkove je bilo v zadnjem času mogoče opaziti precej avtomobilov z neljubljanskimi registrskimi tablicami, ki so jim neznanci dvignili oziroma celo poškodovali brisalnike. Od enega od stanovalcev smo slišali celo, da je bil priča razgreti razpravi na parkirišču, saj se je eden od domačinov očitno sprl z družino študenta, ki si je prišla ogledat stanovanje v soseski BS3, vozilo pa je parkirala na parkirišču.