1978 Pretekli teden sta Velenje obiskala predsednik katalonske združene socialistične partije (PSUC) Gregori Lopez Raimondo in generalni sekretar te partije Antoni Gutierez Diaz. Na občinskem komiteju so gostoma, ki sta pripotovala na obisk v našo republiko na povabilo predsedstva CK ZK Slovenije, predstavili gospodarski in družbenopolitični razvoj občine ter ju seznanili z delovanjem posameznih družbenopolitičnih organizacij. Katalonska komunista sta nato obiskala še TGO Gorenje… Naš čas, 29. 9.

1988 Na povabilo CK ZKS se je na študijskem obisku v Sloveniji mudila delegacija združene socialistične stranke Katalonije. Delegacija katalonskih komunistov /…/ se je ob tej priložnosti želela vsestransko seznaniti s Slovenijo v Jugoslaviji, še bolj okrepiti odnose med partijama in podpreti sodelovanje med katalonskimi in slovenskimi podjetji. Najprej se je z njimi pogovarjal Milan Kučan, predsednik predsedstva CK ZKS, člani CK ZKS, obiskali pa so tudi našo občino, točneje Pivovarno Union, kjer so jih gostitelji seznanili s proizvodnjo in dosežki tega največjega jugoslovanskega izvoznika piva. Tribuna, 22. 1.

1989 Glavne teme pogovorov predstavnikov obeh partij (Združene socialistične partije Katalonije, ZKS, op. av.) so bile avtonomija v sodobnih družbah oziroma avtonomija in integracijski tokovi v Evropi, trikotnik federalizem, unitarizem, separatizem, območno povezovanje, perspektiva levice v združeni Evropi in prenova partije. Delo 25. 5.

1992 Na dan prvega mednarodnega priznanja Slovenije, 16. januarja 1992, sem se o podpori Sloveniji pogovarjal, na njegovo pobudo, z gospodom Jacquesom Santerom, predsednikom vlade Luksemburga (in poznejšim predsednikom Evropske komisije); naslednji dan smo v Barceloni na pobudo predsednika Jordija Pujola ustanovili »odbor Katalonije za pomoč Sloveniji«… Silvo Devetak, V imenu države, Preprodaja (2011)

1995 Predsednik katalonske vlade Generalitat Jordi Pujol je sinoči v Barceloni z vsemi častmi sprejel predsednika slovenske vlade Janeza Drnovška. /…/ Na slovesni večerji v čast predsedniku slovenske vlade /…/ sta predsednika Pujol in Drnovšek izmenjala zdravljici ter ponovno poudarila pomen nadaljnjega razvoja političnih, gospodarskih in kulturnih povezav med Katalonijo in Slovenijo. STA, 22. 4.

2006 Predsednik Janez Drnovšek je v torek na Brdu z zlatim redom za zasluge pri mednarodni podpori neodvisnosti Slovenije odlikoval znanega katalonskega politika Jordija Pujola, ki so ga v času frankizma preganjali, nato pa je bil dolgoletni predsednik katalonske vlade. Dnevnik, 3. 8.

2014 Zunanje ministrstvo, vlada in predsednik republike v prvih 308 dneh tega leta o Kataloniji, Kataloncih in njihovem osamosvojitvenem »referendumu« niso uspeli povedati niti vrstice kakršnega koli mnenja.