V Vodnjanu, mestu v zahodnem delu Istre, ki ga krasijo številni nasadi vinske trte, oljk in zelenjave in ki postaja središče srečanj hrvaških oljarjev in mednarodnih gostov, bodo od 14. do 16. novembra gostili 10. Dneve mladega oljčnega olja.

Namen tridnevne prireditve je, da se pridelovalci, oljarji in gostinci iz vse jadranske regije na enem mestu predstavijo s svojimi kakovostnimi pridelki, ekstra deviškimi oljčnimi olji in zdravo prehrano. Tudi letošnji program bo izredno privlačen – obiskovalci boste lahko uživali v bogati gastronomski ponudbi, vodenih pokušnjah različnih sort izbranega oljčnega olja, številnih predavanjih in delavnicah na temo kmetijstva, kulinarike itd. Zanimanje za Dneve mladega oljčnega olja narašča iz leta v leto, kar potrjuje čedalje večje število obiskovalcev – lani so jih našteli več kot 20.000. Ljubitelji oljčnih olj in kulinaričnih dobrot z dodanim oljčnim oljem, ki lahko v treh dneh uživajo v okoli 7000 različnih specialitetah, v Vodnjan, ki je s svojo okolico že iz časa Rimljanov daleč naokoli poznan po kakovosti oljčnega olja, prihajajo tako iz različnih koncev Hrvaške kot iz Slovenije, Italije in tudi od drugod.

V družbi Mercedes-Benza

Eden bolj obleganih vodnjanskih oljarjev bo zagotovo tudi Sandi Chiavalon, od leta 2008 uvrščen med najboljših 15 oljarjev na svetu. »Pri nas obiramo pet različnih sort oljk, vsako posebej, in jih v kleti mešamo med seboj, da dobimo aromatičen okus in da kakovost olja ne variira iz leto v leto. Moja ideja se je izkazala za zelo uspešno in po tem se ločimo od drugih,« o svojem delu – ekološki proizvodnji, brez uporabe pesticidov, pove uspešni oljar.

Njegovo oljčno olje Chiavalon imajo v skoraj vseh najboljših restavracijah po svetu, izvažajo ga celo v Italijo, tretjo največjo proizvajalko oljčnega olja na svetu. In še nekaj je: omenjeno olje se ponaša tudi s svojo embalažo – ročno izdelano praktično ekološko vrečico. Zagrebška oblikovalca agencije Bruketa & Žinić OM sta zanjo v New Yorku prejela zlato medaljo, blagovna znamka Chiavalon pa se je uvrstila celo v muzej sodobne umetnosti v Nemčiji in Chicagu, kjer vse od leta 2008 dela družbo velikim multinacionalkam, tudi Mercedes-Benzu…

Mimogrede, jutri bodo čare avtohtonih istrskih sort oljčnega olja in celovito turistično ponudbo Vodnjana predstavili tudi v prostorih Hrvaške turistične skupnosti. Gostitelja dogodka za medije bosta direktorica Turistične skupnosti mesta Vodnjan Morena Smoljan Makragić in direktor Hrvaške turistične skupnosti Goran Blažić.