Telovadec z računalniškim znanjem

V razpisu so namreč navedli, da za to delovno mesto iščejo profesorja športne vzgoje, dodaten prednostni kriterij pri izbiri pa naj bi imel tisti, ki že ima opravljen certifikat ECQA certified project manager. Vse omenjene pogoje pa je izpolnjeval prav Zanoškarjev sin Marko, ki je službo na občini tudi dobil. Pogodbo o zaposlitvi je podpisala Požganova. Ta je že ob prvih očitkih in včeraj ponovno tudi pred obličjem okrajne sodnice Vesne Rebernik Jamnik v svojem zagovoru zavrnila krivdo in poudarila, da je bila sklep o zaposlitvi primorana podpisati, vse ključne odločitve na občini pa so bile v pristojnosti župana samega. Kar pomeni, da je Matjaž Zanoškar sam poskrbel, da je zaposlil svojega sina, čeprav je to v medijih vztrajno zanikal in se branil, da je vse postopke vodila posebna komisija, on pa da na njeno delo ni imel nikakršnega vpliva. Še več, dejal je tudi, da sploh ni vedel, da se je na razpis prijavil ravno njegov sin. Kdo od njiju se spreneveda, bo zdaj moralo ugotoviti sodišče, ki bo že na prihodnji obravnavi zaslišalo tako takratnega vodjo kadrovske službe na občini kot tudi sedanjega kadrovika.

Oba bi sicer morala biti zaslišana že včeraj, a je za to zmanjkalo časa. Požganova je namreč sodnici predložila mnenje izvedenca psihiatrične stroke, da je lahko zaradi psihičnih težav na posamični obravnavi prisotna največ dve uri. Prav tako je Požganovo motila prisotnost novinarjev v sodni dvorani in je predlagala, da se obravnava odvija za zaprtimi vrati. A se sodnica s tem ni strinjala.

Ji grozi izguba službe?

Je bilo pa to, da je na sodišče sploh prišla, kar precejšnje presenečenje. Kot smo pisali že včeraj, je namreč Požganova že lep čas na bolniškem dopustu, kar nam je potrdil tudi župan Slovenj Gradca Andrej Čas, ki je Požganovo po tem, ko je zasedel županski stolček po odhodu Matjaža Zanoškarja v parlament, odstavil z mesta direktorice občinske uprave in jo imenoval za vodjo skupnega organa občinske uprave Koroška. Čas je potrdil, da je Požganova na bolniškem dopustu že vse od 10. avgusta. Sam je sicer takoj po objavi zanjo obremenjujočega poročila KPK terjal njeno razrešitev tudi s tega položaja, s čimer pa bi se morali strinjati vsi koroški župani, ker gre pač za skupni organ Koroške. Nekateri so tak ukrep pozdravili, spet drugi pa menili, da mnenje KPK še ni pravno zavezujoče, zato je Požganova ostala na vodstvenem položaju vse do danes.

Je pa vprašanje, kako dolgo bo še na tem položaju, saj je župan razkril, da ji je bilo izrečeno opozorilo o začetku postopka redne odpovedi delovnega razmerja. A kot je poudaril, omenjeni ukrep nima nikakršne zveze z zaposlitvijo Marka Zanoškarja, pač pa naj bi šlo za hujšo kršitev delovnih obveznosti v nekem drugem postopku.