S tableto nad alkoholizem

V Veliki Britaniji in na Škotskem so začeli s pilotnim projektom omejevanja alkoholizma s tabletami. Na tržišču je namreč zdravilo nalmefene, ki ljudem z močno željo po alkoholu to prepreči. Primerno je za ljudi, ki na dan spijejo pol litra vina ali tri velike vrčke piva. Zdravilo, ki se jemlje dnevno, blokira receptorje v možganih, ki alkohol povezujejo z ugodjem. V Britaniji menijo, da je vsaj 600.000 Britancev primernih za to preventivno zdravilo proti alkoholizmu in da bi z uporabo zdravila rešili mnogo življenj.

Vodka Freddieja Mercuryja

Na tržišče alkoholnih pijač bo v kratkem prišla še ena vodka, posvečena slavni osebnosti. Vodka Killer Queen je nastala v spomin na legendarnega pevca skupine Queen Freddieja Mercuryja. Ta je imel vodko menda tako rad, da je s seboj na koncerte vedno nosil ohlajeno steklenico te pijače. Izdelavo so odobrili preostali člani skupine, ki menijo, da bi bil Freddie s to vodko zelo zadovoljen. Za pridelavo uporabljajo vodo iz globokega vodnjaka, pijačo pa sedemkrat filtrirajo z oglenimi filtri, kar naj bi ji dalo enkraten okus.

Slovenska pravična kava

Kava je eno od živil, katerih proizvodnja je povezana z največjim izkoriščanjem delavcev v nerazvitih državah. Zato je razveseljivo, da bo tudi v Sloveniji nastala kava, ki bo pražena po sistemu pravične trgovine, se pravi s poznavanjem porekla kave, proizvedena bo z odgovornostjo do ljudi in okolja. Imenovala se bo Buna, kupci pa bodo lahko o sveže praženi kavi dobili prav vse podatke, vključno s tem, koliko je zanjo dobil kmet in koliko posredniki. Posebnost bo tudi, da boste kavo Buna lahko domov odnesli v svoji vrečki.