Delo v izmenah naj bi pustilo znatno škodo na sposobnost razmišljanja in pomnjenja, v desetih letih naj bi možgane »postaralo« za dodatnih šest let in pol. Delo izven »normalnega« delovnega časa naj bi tudi povečalo tveganje za zdravstvene težave. Nekatere študije omenjajo celo povezave z rakom, srčnim infarktom, možgansko kapjo in drugimi boleznimi.

Raziskovalci na univerzah Université de Toulouse in Swansea University so proučevali tri tisoč delavcev in upokojencev v Franciji, in sicer v letih 1996, 2001 in 2006. Tisti, ki niso delali po »normalnem« urniku, so dosegli slabše rezultate pri testih pomnjenja in hitrosti obdelave podatkov. Ljudje, ki so deset let ali več delali v izmenah, so bili tudi v slabšem duševnem stanju. Raziskovalci pravijo, da imajo njihovi možgani lastnosti šest let in pol starejših.

Medtem, ko se z izmeničnim urnikom možgani starajo, naj bi trajalo okoli pet let, da bi si spet popolnoma opomogli, Guardian povzema članek revije Occupational and Environmental Medicine. »Izmenično delo kronično slabi zaznavanje, kar ima lahko pomembne posledice ne samo za posameznika, temveč za celotno družbo,“ so dejali avtorji raziskave, ki jih je vodil Jean-Claude Marquie iz univerze Université de Toulouse.