Sodne zadeve okoli spornih radarjev, ki so odnesli Kanglerja in sprožili val množičnih protestov v Mariboru, so kar nekaj mesecev stale, saj je mariborsko višje sodišče odločalo o pristojnosti odločanja v zvezi z omenjeno zadevo.

Aktualna mestna oblast pod vodstvom Andreja Fištravca je namreč na mariborsko okrožno sodišče vložila zahtevo za ugotovitev ničnosti pogodbe, čemur je Iskra ugovarjala in zahtevala prenos pristojnosti v Ljubljano. Mariborsko prvostopenjsko sodišče je temu ugodilo, a je nato višje po pritožbi mestne občine primer vrnilo okrožnemu sodišču.

To so za Večer potrdili v uradu predsednice mariborskega okrožnega sodišča in napovedali, da bi se sojenje v omenjeni zadevi predvidoma lahko začelo v začetku leta 2015. V Iskri za zdaj vsega skupaj ne želijo komentirati, je pa dejstvo, da je njihov odškodninski zahtevek veliko nižji od tistega, s katerim je v času najbolj vročega dogajanja okoli radarjev grozil prvi mož Iskre Dušan Šešok in je presegal 750 milijonov evrov.

Zahteva za ničnost pogodbe zavrnjena

Sicer pa je že pred časom na ljubljansko sodišče zahtevo za ničnost pogodbe vložilo tudi državno pravobranilstvo, a je sodišče ocenilo, da Republika Slovenija nima aktivne legitimacije za vložitev takšne tožbe. Zato je tožbo zavrglo. Pravobranilstvo se je na odločitev pritožilo, a je višje sodišče marca letos pritožbo zavrnilo.

Na mariborski občini so v zvezi z odškodninsko tožbo Iskre za Večer povedali, da jo je treba razumeti bolj kot pravno folkloro. "Dokler okrožno sodišče v Mariboru ne odloči o ničnosti, drugo sodišče ne more odločati o odškodnini. Šele če bi sodišče ugotovilo, da občina nima ustreznih argumentov in da pravni posel ni bil ničen, bi Iskra lahko vlagala take zahtevke, zato njihovo potezo razumem zgolj kot neke vrste pravni pritisk," je dejal direktor mestne uprave Marko Žula.

Gre za tožbo za ugotovitev ničnosti 30 milijonov evrov vredne koncesijske pogodbe med mariborsko občino in podjetjem Iskra Sistemi, po kateri naj bi podjetje v štirih letih posodobilo dotrajan semaforski sistem v mestu, pri tem pa bi se del plačanih kazni z na novo postavljenih radarjev stekal na račun podjetja.