Gre za dobro plačano službo šefa protokolarnih storitev za posest Brdo in druge državne objekte. Že dlje časa skuša država svoje protokolarne objekte tudi turistično oživiti. To seveda pomeni izziv za mnoge in zato ni čudno, da se je na javni razpis prijavilo 15 kandidatov, 11 med njimi jih je poslalo tudi ustrezne vloge. Čeprav so imena kandidatk in kandidatov skrivnost za vlado, smo neuradno uspeli izvedeti, da sta med njimi tudi dve znani Slovenki. Ena je nekdanja generalna sekretarka vlade Tanja Šarabon, ki je s Kemijskega inštituta na povabilo Alenke Bratušek vstopila v politiko, na inštitut pa se ni vrnila. Prav tam smo iskali stik z njo, posredno dobili tudi zagotovilo, da nas bo poklicala, a klica nismo dočakali. Med kandidatkami je po neuradnih podatkih tudi Jerca Cvikl, soproga nekdanjega generalnega sekretarja vlade, poslanca, bančnika Milana Cvikla. Prav tako naj bi bil med kandidati tudi zdajšnji vršilec dolžnosti direktorja Franc Jagodic. Uspeli smo izvedeti še, da bo na vrsti ožji izbor treh kandidatov in potem imenovanje.

Igre, intrige, obtožbe

Brdo je bilo v ospredju tudi kot tema (za mnoge sporne) magistrske naloge nekdanje premierke Alenke Bratušek, v zadnjem času pa vlada z direktorji ni imela srečne roke. Iztok Purič se je moral posloviti pod težo ovadbe o nakupu domnevno predrage preproge. Toda sodišče je zavrnilo zahtevo za preiskavo in dolgoletni direktor zdaj razmišlja o morebitnih pravnih posledicah dejstva, da so se obtožbe izkazale za neutemeljene. Prav medsebojne intrige in ovadbe, disciplinski postopki in celo sumi nadlegovanja na delovnem mestu so bili stalnica tudi v času, ko je bila direktorica Iris Kociper Haas iz Maribora. Slednjo je imenovala Janševa vlada, sporazumno pa je odstopila v začetku letošnjega leta. Prav ona je naredila največ pri odpiranju Brda javnosti in uvedla zanimive dogodke, ki so privabili precej obiskovalcev. Med tem sta iz JGZ Brdo odšli Mateja Markič in Jana Beravs, ki sta sodili med vodilne kadre, zavod pa vodi v. d. Franci Jagodic, ki je tam že dlje časa zaposlen.

Službe za »vladne« kadre

Vedno so se na Brdu našle službe tudi za tej ali oni vladi lojalne ljudi. Tako je Janševa vlada namestila na Brdo Borisa Tomašiča, prej vidnega člana SDS. Vlada Alenke Bratušek je tja poslala Aljošo Trtnika, prej sodelavca generalne sekretarke na Kemijskem inštitutu. V času vodenja Iztoka Puriča pa je bila na čelu organa nadzora prav Alenka Bratušek, takrat še šefica za proračun na finančnem ministrstvu.

Zdaj bo Brdo dobilo že tretjega direktorja v dokaj kratkem času. Če držijo namigi, bo tudi ta blizu stranke SMC, sam zavod pa sodi neposredno pod generalni sekretariat vlade. Da pa je postopek očitno zavit v tančico kadrovsko politične kuhinje, nam pokaže dosedanja praksa in njene posledice v skrhanih odnosih znotraj javnega zavoda.