Čeprav je Škotska poznana po odličnem viskiju, njeni predstavniki prvič v dvanajstih letih od začetka izdaje seznama niso zasedli nobenega od prvih petih mest najboljših viskijev na svetu.

Poleg tega se je prvič na prvo mesto presenetljivo zavihtel japonski single malt (sladni viski/sladnik - Yamazaki Single Malt Sherry Cask) iz leta 2013, ki ga je avtor »biblije«Jim Murray opisal kot »skoraj neopisljivo genialnega«. Pohvalil je še »vrhunsko drznost« njegovega okusa ter lahko, dražljivo začimbo, ki pusti okus ob koncu požirka. Murray je »japoncu« odmeril 97,5 točke od možnih 100.

Na prvo mesto seznama najboljših viskijev se je letos zavihtel japonski viski.

Viski sicer prihaja iz najstarejše japonske destilarne Yamazaki, ki obstaja vse od leta 1923. Naredili so le 16.000 steklenic te pijače, ki se je v posebnih sodih starala med 12 in 15 let, s čimer je dobila »slasten, močan in nekoliko suh okus … zaokrožen kot krogla za biljard«, kot se je izrazil Murray.

Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila dva ameriška viskija – burbon William Larue Weller in 18 let staran Sazerac Rye. Murray pravi, da bi morali biti visoka kakovost japonskega in ostalih mednarodnih viskijev »budnica« za industrijo škotskega viskija.