Akcija, ki se je pred več kot desetletjem začela v Nemčiji in Avstriji, je že prerasla evropske okvire. Po podatkih mednarodne zveze International Passiv House Association (iPHA) bo letos v Evropi odprtih več kot 550 pasivnih hiš, v Severni Ameriki 33 in sedem na Daljnem vzhodu (Japonska, Južna Koreja). V Sloveniji bo po trenutnih podatkih odprtih 24 pasivnih hiš.

Različne tehnologije gradnje in gradiva

Pasivne hiše, ki si jih bo možno ogledati, so grajene z različnimi gradivi in tehnologijami gradnje. Dokazujejo, da standard pasivne hiše omogoča številne arhitekturne in izvedbene oblike, ki so primerne za vsa okolja. Na Dnevih pasivnih hiš si bo možno ogledati že zgrajene pasivne hiše ali pa tiste, ki se še gradijo. Te bodo gotovo zelo zanimive tako za investitorje kot projektante, saj je veliko elementov, ki definirajo standard pasivne hiše, takrat še vidnih.

Dnevi pasivnih hiš bodo potekali od 7. do 9. novembra. Za ogled pasivnih hiš je obvezna prijava na elektronski naslov, ki je naveden pri vsaki hiši. Za vsako hišo je predviden tudi čas, ko bo odprta, in naslov za prijave. Natančne podatke, kako priti do hiše, bodo interesenti dobili ob prijavi.

Omejitve števila ogledov ni, od obiskovalcev pa se pričakuje uvideven obisk in ogled pasivne hiše. Pri ogledu pasivne hiše se najbolj splača preveriti izkušnje lastnikov oziroma investitorjev – tako izkušnje z načrtovanjem in gradnjo kot tudi z bivanjem.

Predavanja o pasivni hiši

V okviru Dnevov pasivnih hiš bodo pripravljena tudi predavanja, na katerih bodo udeleženci lahko izvedeli vse o tem, kaj je pasivna hiša, kako deluje, kakšne so njene prednosti, kako se stavbe prezračuje in ogreva ter podobno. Predstavljene bodo tudi možnosti financiranja. Predavanja bodo v petek, 7. novembra 2014, ob 16.30, na Fakulteti za arhitekturo (Plečnikova predavalnica), Zoisova 12, v Ljubljani.

Seznam hiš, ki si jih bo možno ogledati, spremljevalni dogodki ter drugi pomembni podatki so objavljeni na spletni strani Konzorcija pasivna hiša (www.fa.uni-lj.si/konzorcijph, klik na Dnevi pasivne hiše). Dogodke bodo organizirali v podjetjih JUB, d.o.o., Fragmat TIM, d.d., AJM okna –vrata – senčila, d.o.o., Valič arhitekti in Simon Brlek, Projektno in tehnično svetovanje Simon Brlek, s.p., Banka Sparkasse, d.d., Xella porobeton SI, d.o.o., in še kakšno. Udeležba bo za vse dogodke brezplačna.

Izr. prof. dr. Martina Zbašnik-Senegačnik, u.d.i.a., Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani