Na priloženi skici so mere prostorov. Okna so široka 140 centimetrov, razen v dnevni sobi (1 m + vrata). Kopalnica ima strešno okno, s črtkano črto pa je označeno, kje se streha (strop) spušča na 1,5 metra višine od tal približno 60 centimetrov od stene. Površine je sicer dobrih 80 kvadratnih metrov, toda – kje vzeti, na škodo katerega prostora? Stene, ki mejijo iz hodnika oziroma stranišča na stranske sobe in kuhinjo, so nosilne (strešne zgornje lege) in se verjetno ne smejo premikati. Rada pa bi tudi povečala kopalnico (na dolžino 3,50 metra), a kam potem umestiti vhod v spalnico in kuhinjo? Ali je smiselno narediti dostop skozi dnevno sobo v kuhinjo? Lepo vas prosiva za kakršenkoli nasvet.

Odgovor: Narisana rešitev vam bo pomagala pregnati res nepotreben obup. Imate zelo dobro razmeščene prostore v veliki mansardni etaži in z nekaj manjšimi posegi v prostor bodo uresničene vse vaše želje. V otroško sobo in spalnico lahko brez sprememb umestite vso potrebno pohištveno opremo. Predlagam, da vhod v kuhinjo zaprete in na hodnik povečate kopalnico. Stene niso nosilne, zato ne bo težav. Kuhinjo z jedilnico z odstranitvijo dela stene povežite z dnevno sobo.

Dnevna soba je dovolj velika, da jo lahko z mavčno steno ali pohištvenimi elementi ločite od delovnega kabineta. Pridobljeni prostor bo zadoščal za umestitev dveh pisalnih miz in številnih polic.

Predlagam, da v strop vgradite dvojno strešno okno, da bo vaš delovni kotiček dobro osvetljen. Tudi v kopalnični strop predlagam vgraditev dveh strešnih oken, ker bo s tem posegom mansardna kopalnica svetla in optično večja.

Upam, da sem s svojimi predlogi pregnala vaš obup.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.