Čeprav pravijo, da je skromnost lepa čednost, pa sta lahko Barba in njen mož Niko Zupan nadvse ponosna na svoje delo. Letos sta namreč uspešno organizirala že 9. Mednarodni simpozij umetniške keramike V-oglje 2014, ki je potekal štirinajst dni v začetku julija, in ustvarjanje sodelujočih je bilo kot vedno možno spremljati povsem od blizu. Dela tokratnih udeležencev simpozija so bila razstavljena v Muzeju občine Šenčur. Kot je že tradicija, bo po eno delo posameznega avtorja obogatilo stalno zbirko umetniške keramike v muzeju, ki je edina tovrstna zbirka v Sloveniji.

Priložnost seznaniti se z ustvarjalnimi postopki

»Mednarodni simpozij umetniške keramike je izjemna priložnost za seznanjanje z delovanjem priznanih keramikov, kiparjev in slikarjev ter z nekaterimi tradicionalnimi in sodobnimi ustvarjalnimi postopki,« je med drugim poudaril muzejski svetnik za umetnostno zgodovino in likovni kritik ddr. Damir Globočnik, ki že vrsto let strokovno ocenjuje dela udeležencev simpozija. Že tretjič zapored pa na tovrstnih razstavah sodeluje tudi priznani fotograf in predavatelj na VIST in FDV docent Arne Hodalič, ki vsako leto izbere enega izmed svojih študentov, da s fotografskim aparatom ovekoveči umetnike pri delu in njihove izdelke.

Tokrat je svoje videnje umetniške keramike na svojevrsten način podala Katja Bidovec. »Keramika ni samo stvar neke kreativne ideje, ki nastaja v glavah, temveč je tudi stvar materialnega odnosa in tehničnega znanja, ki ga je treba vložiti, da so izdelki taki, kot smo si jih zamislili. Zato pogledajo oči skozi umetnikove roke, ki keramiko oblikujejo. Oči so izraz našega razmišljanja,« je zanimive portrete avtorjev razložil Arne Hodalič.

V elitnem svetovnem stanovskem združenju

Na kako visoko raven sta svoje poslanstvo v svetu keramike povzdignila zakonca Zupan, pove dejstvo, da je bil Zavod V-oglje s svojim Mednarodnim simpozijem umetniške keramike leta 2011 sprejet v elitno svetovno stanovsko združenje Academy of Ceramic. Letos so izbor osemdesetih del štiridesetih avtorjev iz zbirke Zavoda V-oglje predstavili na največji razstavi v muzeju Keramikmuseum Westewrwald v Höhr Grenzhausnu v Nemčiji. Posebno priznanje pa pomeni tudi povabilo za razstavo del iz njihove zbirke v berlinskem muzeju keramike (Keramik Museum). Odprli jo bodo na naš kulturni praznik, 8. februarja prihodnje leto, in bo na ogled kar pol leta. Na dodatni razstavi v istem muzeju bo predstavljena tudi aktualna slovenska moderna keramika.

Več kot dovolj razlogov torej, da skromnost pretehtajo zaslužene pohvale. Izrekel jih je tudi nekdanji župan občine Šenčur Miro Kozelj, ki je svoje dojemanje umetniške keramike in dejavnosti Zavoda V-oglje v času svojega županovanja potrdil s podporo edinstvenemu muzeju. Da bi bilo praznovanje desete obletnice Mednarodnega simpozija umetniške keramike, ki je doslej gostil 98 umetnikov iz 27 držav, prihodnje leto še slovesnejše, lahko le pritrdimo njegovemu upanju, da bo tokrat glas, ki je že slišen po vsem svetu, morda le dosegel tudi Ljubljano. (sč)