Prodajni program Akrona se je v teh letih razširil na izdelavo pohištva po meri. Z našimi izdelki lahko opremimo spalnice, predsobe, dnevne sobe, otroške in mladinske sobe, pisarne ... V celoti se poskušamo prilagoditi meram prostora ter željam in potrebam uporabnika. Kljub razširitvi prodajnega programa je naš paradni izdelek še vedno vgradna omara z drsnimi vrati. Ob 25-letnici Akrona smo zato pripravili posebno akcijo. Kupcem ponujamo 25 odstotkov popusta za vse vgradne omare z aluminijastnim okovjem drsnih vrat.

Spalnica in dekliška soba

V tokratnem prispevku se ponovno lotevamo spalnice. Opremili smo dekliško sobo in glavno spalnico. V blokovskem stanovanju se je družina odločila, da večji prostor prepusti hčerki, starša pa se bosta zato preselila v sosednjega, ki je bil še do nedavnega otroška soba. Razlog za to je seveda očiten – mladostniki potrebujejo svoj lasten kotiček, prostor za počitek, delo in ustvarjalne hobije, po drugi strani pa starša potrebujeta predvsem garderobo in spalnico v ožjem pomenu besede. Odločitev, da se večji prostor v stanovanju nameni hčerki, ki poleg vsega dela za šolo, kotička za branje, postelje in omare za obleke potrebuje tudi prostor za igranje kitare in kotiček, kamor lahko pospravi inštrumente, je bila zato razumljiva.

Tokrat smo zato opremili obe sobi. Vsaka ima svoj značaj, vendar pa sta zamišljeni kot celota z nekaj skupnimi značilnostmi. Pri obeh prostorih smo se držali načela, da veliki kosi vgradnega pohištva tečejo kolikor je moč v enotni liniji, tako da je prostor poenoten. Hkrati so vsi ti kosi v nevtralnih, umirjenih odtenkih, ki kljubujejo modnim muham in bodo tako uporabni ne glede na to, kdo bo sobo uporabljal. Kot vodilno misel obeh prostorov smo uporabili iveral v dekorju Woodline Cream (CRE), ki s toplo belo barvo in rahlo poudarjeno reliefno lesno strukturo v prostor vnaša toplino, a hkrati ostaja dovolj svetel in zračen. V mladinski sobi smo iveral združili s Cappuccin odtenkom stekla na drsnih vratih omare. Vse druge stene ostajajo bele.

Barve in svetila

Ker smo strop prebarvali v močan barvni odtenek, je seveda pomembno, da izbrana svetila svetlobo usmerjajo tudi navzgor, da strop vizualno ne bi učinkoval kot prenizek. Rožnat odtenek stropa smo nadaljevali na okrasnih zavesah pred oknom. Toplo siv odtenek stekla drsnih vrat se ponovi na pravokotnikih na zadnji steni, ki so naslikani na steno in jih lahko uokvirimo. Ti pravokotniki potem postanejo ozadja za fotografij, slik ali plakatov, na srednjega pa se lahko vgradi stenski nosilec za obešanje kitare. Tako je instrument vedo pri roki za igranje, ko pa ga ne potrebujemo, učinkuje kot izvrstno umetniško delo.

Steno ob oknu smo obravnavali kot celoto, saj želimo ohraniti enovitost prostora, prav tako pa je bilo pomembno, da skrijemo cevi centralne napeljave in radiator. Zato smo zavese razpeli čez celo steno v dveh nivojih – mehke zavese iz belega tila filtrirajo svetlobo, težje zavese ob strani pa ponavljajo barvni odtenek s stropa. Ta se potem ponovi še na mali krožni preprogi, na kateri stoji počivalnik v oranžni barvi. Ta je druga, kontrastna barva, ki da prostoru globino in vizualni poudarek.

Praktično in lepo pohištvo

Postelja je velika 140/200 cm in leži pod oknom, delovni prostor pa je na nasprotni steni, kjer je tudi večina vtičnic. Nad mizo sta na steni dve škatlasti polici za knjige s skritimi nosilci, od mize proti vratom pa smo umestili nižjo klop z vratci na odpiranje »push«, kjer je ravno dovolj prostora, za shranjevanje kitar v ležečem položaju. Klop je seveda idealne višine za sedenje, zato jo dopolnimo z okrasnimi blazinami.

V nasprotju z dekliško sobo je glavna spalnica bolj umirjena. Nadaljevali smo temo nevtralnega vgradnega pohištva, zato smo tu izbrali iveral CRE v kombinaciji z belim steklom (extra white). Tloris prostora v obliki črke »L« nam pravzaprav že narekuje konfiguracijo sobe. V vhodnem delu bo prostor za garderobno omaro, nasproti katere bo na steni veliko dekorativno ogledalo. Ta pozicija ogledala je ugodna tudi za spalnico, saj tako ne bo vidno iz postelje, hkrati pa bo uporabno pri garderobi. V nadaljevanju omare v isti liniji dodamo še mizo, ki konča linijo do sosednje stene. Miza ima številne predale, tako da se pravzaprav uporablja kot komoda z veliko odlagalno površino. Z dodatkom kozmetičnega ogledalca in namizne svetilke lahko postane tudi odlična mizica za ličenje, na steni nad njo pa je še vedno dovolj prostora tudi za televizor.

Sofisticirana spalnica za starša

Ker ne moremo premikati sten, je žal prostora samo za posteljo velikosti 140/200 centimetrov (to je pač eden od kompromisov, ki jih moramo sprejeti v manjšem prostoru). Odločili smo se za bolj kompaktno posteljo, da pa je kljub temu njen občutek v prostoru lažji, smo izbrali model SVIT, ki ima umaknjeno podnožje. Za shranjevanje posteljnine in podobnega sta pod posteljo na voljo dva izvlečna predala.

Tudi tu smo steno z radiatorji in oknom obravnavali kot celoto, kar dodatno poveže oba prostora, prav tako pa v prostoru ustvari harmonijo. Razlika od bolj igrive dekliške sobe je, da smo obdržali bolj nežno in sofisticirano barvno paleto belih in bež tonov, ki smo jih vpeljali preko tapet in dekorativnih zaves okoli okna. Prostor je tako ostal svetel in svež, hkrati pa eleganten in nekako odrasel.

Ali tudi vi potrebujete prostorske rešitve? Vabljeni v Salon Akron na Runkovi 2 v Ljubljani (tel. 01/515 51 30).